Χθες το βράδυ ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, από το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του Δήμου, που έδωσαν πανελλαδικές και πέτυχαν να εισαχθούν σε σχολές AEI και ΤΕΙ και μάλιστα με υψηλή βαθμολογία.

Στην λιτή και ζεστή εκδήλωση, παρέστησαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλος.

Ο Δήμαρχος, μιλώντας στα παιδιά, αναφέρθηκε στον δύσκολο δρόμο που διήνυσαν για να φτάσουν στο σημείο που είναι σήμερα με την προσπάθειά τους, την αξία τους και τη βοήθεια των καθηγητών που πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες στο Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης. Το αποτέλεσμα –είπε- δικαιώνει τον αγώνα των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών,  που αγκάλιασαν το θεσμό.


Παράλληλα, συμβούλεψε τα παιδιά, να θυμούνται ότι η συλλογική προσπάθεια εξασφαλίζει ένα καλό μέλλον, και τους προέτρεψε να μην ξεχάσουν ποτέ από πού προέρχονται και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πολλή θετική τους επίδοση, αφού από τα 44 παιδιά που έδωσαν πανελλαδικές, πέτυχαν τα 37, όμως δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα παιδιά που δεν πέτυχαν φέτος τον στόχο τους, καλώντας τα να συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Στο τέλος της εκδήλωσης, τα παιδιά έλαβαν αναμνηστικά δώρα και πολλές ευχές για καλές σπουδές.

Υπενθυμίζεται, ότι το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του Δήμου Πατρέων, που αποτελεί θεσμό για την πόλη μας, είναι μια δομή στην οποία, τη σχολική χρονιά που μόλις τέλειωσε φοίτησαν 440 μαθητές, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Είναι μια πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, που στηρίχθηκε πολύπλευρα και σε καθημερινή βάση, από 173 εκπαιδευτικούς.

Πρόκειται για αναγκαία πρωτοβουλία, γιατί η πολύχρονη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης με την συνεχή μείωση της χρηματοδότησης σε όλα τα επίπεδα, τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, τα υπερπληθή τμήματα ανά τάξη, η απουσία ουσιαστικών δομών ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές, έχει ως αποτέλεσμα να εξαναγκάζεται ο γονιός να πληρώνει από την τσέπη του (όποιος μπορεί) για να καλύψει τα κενά στη γνώση των παιδιών του που έπρεπε να προσφέρει η κατά τα άλλα «Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση».

Ιδιαίτερα στο Δήμο μας που έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά ανέργων στην Ελλάδα (συνολικά 30.000 από τους οποίους οι 15.638 είναι μακροχρόνια άνεργοι) το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο.

Καλούμε τα παιδιά των ανέργων, των φτωχών αυτοαποσχολουμένων, των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων αγροτών  να γραφτούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του Δήμου το επόμενο διάστημα.

Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει τη διεκδίκηση και απαιτεί:

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία με σύγχρονες υποδομές και οικονομική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών με μόνιμη και σταθερή εργασία, την κατάργηση της κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, ο αγώνας ο μοναδικός δρόμος για να βαδίσουμε.