Μπορεί κατά καιρούς να έχουν γραφτεί διάφορα για την μεγάλη τουριστική δυναμική που γνωρίζει το φετινό καλοκαίρι η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος και της Βόρειας Πελοποννήσου, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στον βαθμό τουλάχιστον που θέλουν ορισμένοι να τονίζουν.

Ή αν ισχύει δεν το εισπράττουν οι ξενοδόχοι της Πάτρας και τα ξενοδοχεία της αχαϊκής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Πάτρας, ο τουρισμός σε ότι έχει να κάνει με το πλαίσιο της πόλης και την έλευση των τουριστών στην αχαϊκή πρωτεύουσα, κινείται στο ίδιο περίπου επίπεδο με πέρυσι.

«Όλα αυτά που γράφονται και ακούγονται καθημερινά για την μεγάλη αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή μας έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και προελεύσεις. Ειδικότερα για την Πάτρα σε μεγάλο βαθμό δεν ισχύουν, άσχετα με το τι θέλουν να διαρρέουν προς τα έξω οι κυβερνητικοί παράγοντες και τα στελέχη» τονίζει ο κ. Μεντζελόπουλος.

«Η πληρότητα των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Πάτρας κινείται στο περίπου 60% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δύσκολα θα αλλάξει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού». Οι περισσότεροι από τους τουρίστες που μένουν στα ξενοδοχεία της Πάτρας είναι διερχόμενοι, διαμένουν δηλαδή για ένα ή δύο βράδια κάνοντας μία στάση στην πόλη και στη συνέχεια αναχωρούν.

Προέρχονται δε κυρίως από χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Γαλλία και η Κύπρος, ενώ απουσιάζουν το φετινό καλοκαίρι οι Ρώσοι που είναι λιγότεροι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.


"Το Culture and Shopping δεν αφορά τα ξενοδοχεία"

«Η Πάτρα έτσι και αλλιώς ποτέ δεν ήταν μία τουριστική πόλη, ειδικότερα για το καλοκαίρι» τονίζει ο κ. Μεντζελόπουλος, συμπληρώνοντας ότι αυτό έχει να κάνει με πολλές πτυχές που σχετίζονται με τον κλάδο του τουρισμού, από τα αξιοθέατα έως και τις υποδομές της.

Όσο για το "Culture and Shopping", αυτό είναι ένα πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μεντζελόπουλο, που μπορεί να φέρνει τουρίστες στην Πάτρα, αλλά σχετίζεται κυρίως με τα εμπορικά καταστήματα και τον κλάδο της εστίασης.

«Ο ξενοδοχειακός κλάδος της Πάτρας δεν έχει ευνοηθεί άμεσα από αυτό, αφού δεν είναι και αυτός ο σκοπός του προγράμματος» τονίζει ο κ. Μεντζελόπουλος.

Μόνες λύσεις για να υπάρξει πραγματική τουριστική κίνηση στην Πάτρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων είναι η επιστροφή των low post εταιρειών στο αεροδρόμιο του Αράξου και η πλήρης αξιοποίηση των όποιων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών της πόλης.