Η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ δύσκολη για την πυροσβεστική αφού αναγκάστηκε να ανταποκριθεί σε 56 δασικές πυρκαγιές σε όλη την χώρα με πιο σημαντικές από αυτές περίπου τις 11. Ακολουθεί η σημερινή ημέρα που είναι ακόμα πιο επικίνδυνη λόγω εντάσεων και των ανέμων

Μία αρκετά δύσκολη νύχτα πέρασαν οι άντρες της Πυροσβεστικής αλλά και οι κάτοικοι των χωριών στα Λουκάδικα που πλησίασε  η φωτιά πολύ, ευτυχώς δίχως να κινδυνεύσουν σπίτια από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Πύρριχος της Ανατολικής Μάνης στην Λακωνία, κατευθύνθηκε αρχικά προς το βουνό και στη συνέχεια πήρε πορεία προς τον επόμενο οικισμό, τα Λουκάδικα, μέχρι που έφτασε σχεδόν στις αυλές των σπιτιών.

Στο σημείο οι αρχικές δυνάμεις μέχρι το βράδυ ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό, φτάνοντας τους 60 άντρες, με 21 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο, που παραμένουν και επιχειρούν στην περιοχή, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη με τις φλόγες έπεσαν και τα εναέρια μέσα που αποτελούνται από έναν καναντέρ, δύο PZL και δύο ελικόπτερα και ήδη από τις συνεχείς ρίψεις τους έχει βελτιωθεί κατά πάρα πολύ η εικόνα του πύρινου μετώπου. Άλλωστε το στοίχημα είναι να ελεγχθεί η φωτιά που ενταθούν οι άνεμοι.

Έως και 56 δασικές πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο

Η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ δύσκολη για την πυροσβεστική αφού αναγκάστηκε να ανταποκριθεί σε 56 δασικές πυρκαγιές σε όλη την χώρα με πιο σημαντικές από αυτές περίπου τις 11, αφού οι υπόλοιπες ελέγχθηκαν άμεσα και από την έναρξή τους, ενώ τα περισσότερα και πιο σοβαρά μέτωπα ξέσπασαν στην Πελοπόννησο.

Από όλες αυτές τις πυρκαγιές η μόνη που παραμένει σε εξέλιξη είναι αυτή της Ανατολικής Μάνης που πηγαίνει καλύτερα και υπό μερικό και πλήρη έλεγχο έχουν τεθεί η πυρκαγιές στην Πέτα Κερατέας, στον Αχλαδόκαμπο Άργους, στην Χρυσοκελλαριά Καλαμάτας, στο Καλέντζι Κορινθίας, στο Καρά Τεπέ Λέσβου, στην Λάρισα, στο Αγρίνιο, στη Νιγρίτα Σερρών, στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας και στο Μετόχι Ναυπλίου.

Αναβαθμίστηκε για σήμερα Κυριακή ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην «κατηγορία κινδύνου 4» (πολύ υψηλός)

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών για να ενημερώσει και να προειδοποιήσει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς σήμερα Κυριακή 2 Ιουλίου, εντοπίζεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την μισή χώρα και υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 3) σχεδόν στην υπόλοιπη.

Σύμφωνα λοιπόν, με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα Κυριακή 02 Ιουλίου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.