Καλοκαίρι, ζέστη και καύσωνας με την θερμοκρασία να ανεβαίνει συνεχώς.

Οι περισσότεροι από εσάς θα αναζητήσετε κάποια παραλία για να ξεφύγετε από την ζέστη, όμως όσοι αγαπούν το βουνό, ξέρουν ότι τα μέρη που μπορούν να σε βγάλουν από την κόλαση του καύσωνα και να σου δώσουν μία διαφορετική δροσιά, κρύβονται εκεί.

Μέσα στο βουνό, όχι δίπλα στην θάλασσα. Αν λοιπόν είστε λάτρης του βουνού και ψάχνετε ένα τέτοιο μέρος, σας βρήκαμε το ιδανικότερο. Ένα μέρος που απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Πάτρα και σίγουρα αποτελεί έναν ξεχωριστό και μοναδικό προορισμό για τους μήνες του καλοκαιριού.

Το Καλέντζι βρίσκεται... χωμένο ανάμεσα στα έλατα, στις πλαγιές του Ερυμάνθου. Είναι ένα χωριό της Αχαΐας με μεγάλη ιστορία πίσω του, αφού έχει ταυτιστεί με μία από τις σημαντικότερες πολιτικές οικογένειες που έχουν διαμορφώσει την νεότερη και σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, αυτή των Παπανδρέου.

Πηγαίνοντας, όμως, κάποιος εκεί, καταλαβαίνει ότι το χωριό, πέρα από την ιστορία του έχει μοναδικές ομορφιές για να χαρεί ένας επισκέπτης. Μπαίνοντας στο Καλέντζι είναι σαν να σε βάζουν μέσα σε ένα κάδρο ενός πίνακα ζωγραφικής που χαρακτηρίζεται από το πράσινο φόντο του, αφού τα κεραμίδια των σπιτιών κρύβονται ανάμεσα στα έλατα.


Μέσα στο χωριό ξεχωρίζουν οι δύο ανδριάντες του Γιώργου και του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ από την αυλή της πλατείας έχει υπέροχη θέα, βλέποντας κάποιος να απλώνεται μπροστά του ο κάμπος της Τριταίας, με το μάτι να φτάνει έως την θάλασσα, χιλιόμετρα μακριά. Είναι τέτοιο το μεγαλείο της φύσης που σε πιάνει δέος.

Ο οικισμός γύρω από το χωριό είναι σε πέτρινο φόντο. Λιθόστρωτα δρομάκια, πλακόστρωτα μονοπάτια που καταλήγουν σε δροσερές βρυσούλες με πηγές που έρχονται απευθείας από το βουνό και πλατειούλες με σκιές, κάτω από τα έλατα, τις καστανιές και τους πλατάνους.

Το έλατο όμως είναι αυτό που κυριαρχεί, καθώς όλο το χωριό μοιάζει να "αγκαλιάζεται" από τα δέντρα αυτά και την σκιά του αγέρωχου βουνού. Το βουνό και τα έλατα «δένουν» με έναν υπέροχο αρμονικό τρόπο, με την πέτρα και τα γραφικά σπιτάκια που απλώνονται γύρω από το κέντρο του χωριού.

Στο κέντρο υπάρχει και το σπίτι των Παπανδρέου που πλέον έχει γίνει ένα ιστορικό - γραφικό καφενείο, ενώ στο Καλέντζι θα βρει ο επισκέπτης το Μουσείο Παπανδρέου που στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο, αλλά και τα γραφεία του δραστήριου εκπολιτιστικού συλλόγου.


Μέσα στο χωριό υπάρχουν ψησταριές και ταβέρνες που μπορεί κανείς να απολαύσει όμορφα και γευστικά πιάτα, με τοπικά προϊόντα και όχι μόνο, σε ένα μέρος που έχει άρωμα γειτονιάς, κάτω από την δροσιά των δέντρων και τις εικόνες ενός μοναδικού ορίζοντα που απλώνεται στα βάθη. Έχοντας από πάνω του κλασικά πάντα την σκιά του βουνού.

Γιατί το είπαμε: Στο Καλέντζι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι το άρωμα των ελάτων, η σκιά του βουνού και η δροσιά ενός χωριού που αποτελεί έναν μοναδικό και διαχρονικό προορισμό για το καλοκαίρι. Τόσο απλά, τόσο λιτά, τόσο όμορφα, τόσο κλασικά.