Την λειτουργία Δημοτικού Υπνωτηρίου και Ανοικτού Κέντρου Ημέρας προωθεί ο Δήμος Πατρέων και ο Κοινωνικός Οργανισμός, προκειμένου να καλύψει τις στεγαστικές και βιοτικές ανάγκες αστέγων που συνεχώς αυξάνονται στην τοπική κοινωνία.

Το υπνωτήριο θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει γύρω στα 90 άτομα και θα λειτουργεί κατά την διάρκεια της νύχτας προκειμένου να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των ατόμων που ζουν στον δρόμο, δίνοντάς τους έστω και μία προσωρινή στέγη για να έχουν μία ασφάλεια και μία προστασία τις νυχτερινές ώρες.

Παράλληλα, πέρα από την ασφαλή διαμονή τη νύχτα, το υπνωτήριο θα παρέχει στους αστέγους ένα πιάτο φαγητό, ανάγκες που έχουν να κάνουν με την ένδυση και την υπόδηση, προϊόντα για την ατομική τους υγιεινή, αλλά και υποστηρικτικές υπηρεσίες για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Η δομή θα είναι ανοικτή κατά την διάρκεια της νύχτας από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Το υπνωτήριο θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα άτομα που στρέφονται σε αυτές τις δύο υπηρεσίες του Κοινωνικού Οργανισμού είναι περίπου τα ίδια.

Στην δομή θα υπάρχουν πλυντήρια για το πλύσιμο των ρούχων των αστέγων, χώρος για την φύλαξη προσωπικών αντικειμένων υγειονομική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή, αλλά και δράσεις δικτύωσης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης.

Προϋπόθεση να ζουν στους δρόμους

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη ένταξη στην δομή των ωφελουμένων είναι να ζουν στους δρόμους και να στερούνται την πρόσβαση σε κάποια κατοικία, ενώ πριν από την ένταξή τους θα περνούν από ιατρικές εξετάσεις για την αποφυγή μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Το προσωπικό που προβλέπεται να απασχοληθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (36 μήνες) είναι: ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός (3 θέσεις), ΤΕ Διοικητικός, ΔΕ νυχτοφύλακες (δύο θέσεις), ΥΕ προσωπικό καθαριότητας, ΥΕ Γενικών καθηκόντων (3 θέσεις).

Σημειώνουμε ότι τα προβλήματα στέγασης στην Πάτρα αυξάνονται συνεχώς σε ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, ενώ ο Δήμος βρίσκεται ακόμα σε ανοικτές συζητήσεις για το θέμα της στέγασης του υπνωτηρίου και του ανοικτού κέντρου ημέρας.