Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και ο πολιτισμός τον Ιούλιο πηγαίνει στις γειτονιές της πόλης, προχωρώντας σε πολιτιστικές δράσεις, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να δώσουν το στοιχείο της ενεργούς συμμετοχής στον λαό της Πάτρας, φέρνοντας τον πολιτισμό που πρεσβεύει το φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού, μέσα στις λαϊκές συνοικίες.

«Ο πολιτισμός για μας ξεκινά από τις γειτονιές γιατί αυτές θα πρέπει να αποτελούν ένα ζωντανό κύτταρο του λαϊκού πολιτισμού ο οποίος είναι αναγκαίο να προβάλλεται μέσα από το φεστιβάλ της Πάτρας» τονίζει ο διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Βασίλης Θωμόπουλος.

Μέσα από την περιήγηση του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας στις γειτονιές και στις συνοικίες, συμπεριλαμβάνονται διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με πολλές μορφές τέχνης.

Όπως ταινίες και ντοκιμαντέρ από τον κινητό δημοτικό κινηματογράφο, ενός πολιτιστικού φορέα που ξεκίνησε την δράση του από την περσινή χρονιά και την συνεχίζει, με την ευθύνη της λειτουργίας του να την έχει ο μετρ του είδους, Νίκος Καββαδίας.  

Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται επίσης χορευτικές και καλλιτεχνικές επιδείξεις από εκπολιτιστικούς συλλόγους διαφόρων συνοικιών της Πάτρας, με την συμμετοχή χορευτικών τμημάτων του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν και μικρές υπαίθριες συναυλίες με καλεσμένους καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα της Πάτρας και όχι μόνο που έχουν μία καλλιτεχνική προσωπικότητα που σχετίζεται με το κομμάτι της λαϊκής μουσικής τέχνης (ρεμπέτικο, δημοτικό κτλ).

Στις γειτονιές και στις συνοικίες της πόλης

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν θεατρικές παραστάσεις, με το άρμα της Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας να στήνει το θεατρικό του σανίδι στις πλατείες και στους  κοινόχρηστους χώρους.

Τέλος, η καλλιτεχνική ενότητα του φεστιβάλ για τις γειτονιές της πόλης περιλαμβάνει επίσης εικαστικά δρώμενα, έκθεση φωτογραφίας, ποιητικές βραδιές, κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών, όπου τα μικρά παιδιά θα μπορούν να χαρούν και να παίξουν.

Ο πολιτισμός, λοιπόν, από τον Ιούλιο και μετά και για ένα μήνα περίπου πάει στις γειτονιές της Πάτρας μέσα από τα τριήμερα πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα της πολιτιστικής συλλογικότητας.

Αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι η τέχνη ξεκινάει μέσα από τους δρόμους, τις πλατείες και τις συνοικίες και ότι οι γειτονιές μπορούν να είναι αυτόνομες πολιτιστικές "κυψέλες" για τους κατοίκους και τις οικογένειεές τους.