Η Πάτρα είναι μία πόλη που την διανύεις άνετα με τα πόδια, ιδανική για βόλτες αφού όπου και αν μένεις μετά από λίγη ώρα βρίσκεσαι στον κέντρο πηγαίνοντας εκεί για καφέ ή  για ψώνια.

Αυτό που ισχύει, δηλαδή, για άλλες μεγαλύτερες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη στις οποίες τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχουν πάρει τα πάνω τους οι συνοικίες και οι γειτονιές, καθώς ο κόσμος δεν έχει τα χρήματα για να κατέβει στο κέντρο, θα έλεγε κανείς ότι στην Πάτρα δεν θα γινόταν.

Να όμως που γίνεται. Και ισχύει όχι μόνο γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα, αλλά γιατί απλά υπάρχουν περιοχές της Πάτρας που έχουν αναπτυχθεί τόσο που μπορούν να συγκριθούν με το κέντρο.

Βρήκαμε δύο δρόμους της Πάτρας όπου εκεί γίνεται κάθε μέρα σχεδόν, από το πρωί έως το απόγευμα, χαμός από τον κόσμο, με την νεολαία να τους έχει κάνει στέκι της για διαφορετικούς λόγους, με τα καφέ να είναι για πολλές ώρες τις μέρες γεμάτα.

Ο δρόμος της Ακρωτηρίου από την μία μεριά της πόλης και τον δρόμο της Ελλήνος Στρατιώτου από την άλλη. Είναι δύο δρόμοι που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά αυτό που θα έλεγε κανείς του κέντρου – απόκεντρου, έχοντας ο καθένας βέβαια τα δικά του στοιχεία.


Κοινά σημεία και των δύο είναι ότι στον τομέα της εστίασης «βασιλεύει» ο καφές take away, ενώ εμπορικά υπάρχουν πολλά μαγαζιά διαφόρων ειδών που δύσκολα κλείνουν, κρίνοντας ότι δεν βλέπεις κάποιο κτίριο ξενοίκιαστο.  

Ίσως τα πιο χαμηλά ενοίκια σε σύγκριση με το κέντρο, ίσως γιατί στους περισσότερους επαγγελματίες, όπως και να έχει είναι κάτι σίγουρα παράδοξο για την εποχή.

Στην Ακρωτηρίου συχνάζουν οι κάτοικοι που προέρχονται από ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας που ξεκινά από τα Ζαρχουχλέικα και την Οβρυά με τα Δεμένικα και φτάνει στο Ψαροφαί και στην Λεύκα.

Στην Έλληνος Στρατιώτου συχνάζουν κυρίως φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών που διαμένουν στις γύρω περιοχές της Αγίας Σοφίας, της πλατείας Νόρμαν, του Αγίου Διονυσίου, συνοικίες της Πάτρας που είναι γεμάτες από σπουδαστές.

Όπως και να έχει οι δύο δρόμοι αποδεικνύουν ότι δεν έχει μόνο ζωή το κέντρο της Πάτρας. Αντίθετα ένα κομμάτι αυτής έχει βγει από το ιστορικό κέντρο της πόλης και έχει πάει κάπου πιο απόμερα.


(Οι φωτογραφίες είναι από τους χάρτες της google).