Σημαντικό πρόβλημα πρόκειται να δημιουργηθεί στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Πάτρα, τόσο στα δύο μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, στον Άγιο Ανδρέα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όσο και στο Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας της Αχαΐας.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά, 300 περίπου άτομα θα περάσουν στο γκισέ της ανεργίας, αν δεν αλλάξει κάτι και λήξει η σύμβαση που έχουν, χωρίς να ανανεωθεί. Πρόκειται για ιατρούς, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό που κρατάνε αυτή τη στιγμή όρθιο το σύστημα της δημόσιας υγείας.

Εφόσον η σύμβασή τους δεν ανανεωθεί, κάτι που είναι και το πιθανότερο, αφού μέχρι ώρας δεν υπάρχει κάποια δέσμευση από την κυβέρνηση για το θέμα τους, τα νοσοκομεία και τα κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, με δεκάδες ασθενείς να μένουν χωρίς τον ειδικευόμενο γιατρό τους.  

Το όλο θέμα θα είναι, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και τον Σύλλογο Επιστημονικού Προσωπικού του ΠΕΔΥ η χαριστική βολή στο σύστημα δημόσιας υγείας αφού οι συμβασιούχοι αυτοί, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους φορείς υγείας όπου εργάζονται.

Σε περίπτωση που τελικά απολυθούν αυτό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία ολόκληρων τμημάτων και κλινικών που ήδη διαθέτουν ελάχιστο και μειωμένο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι ασφαλισμένοι, έτσι, μένουν στον… αέρα και είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν σε κάποιο ιδιώτη για να μπορέσουν να δώσουν μία λύση στο πρόβλημα ή στην ασθένειά τους, πληρώνοντας φυσικά και το ανάλογο αντίτιμο.

Όσο για το επιστημονικό προσωπικό των γιατρών και των νοσηλευτών, πρόκειται να πάρει τον δρόμο της ανεργίας ή της ξενιτιάς, ψάχνοντας να βρει την τύχη του στις χώρες του εξωτερικού, όπου τα επαγγέλματα της υγείας και της περίθαλψης έχουν μεγάλη ζήτηση από τα ιδιωτικά νοσοκομεία.  

Πάντως, οι τοπικοί φορείς της υγείας ήδη έχουν κάνει κινήσεις προκειμένου το υπουργείο να ανανεώσει τις συμβάσεις των συμβασιούχων μετά τον Σεπτέμβριο, κάνοντας λόγο μάλιστα για μονόδρομο, θέλοντας έτσι να επισημάνουν την κρισιμότητα της όλης κατάστασης και της αναγκαιότητας για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι αυτοί στις θέσεις τους.