Πριν από 21 χρόνια , ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από την ζωή. Οι πολιτικές του πεποιθήσεις για την ΑΛΛΑΓΗ , οι ιδέες , οι αξίες του, η πίστη του στην δύναμη του Έλληνα , η πίστη του στην ανάγκη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης, της εθνικής ανεξαρτησίας , και η βαθιά του συνειδητή απόφαση να παλέψει για τον σοσιαλισμό , σήμερα φαίνονται για τους απανταχού δημοκράτες , προοδευτικούς και σοσιαλιστές, ως ένα εφαλτήριο για την πολιτική ζύμωση της εποχής μας.

Ενόψει του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , η πολιτική παρακαταθήκη που μας κληρονόμησε ο δικός μας Ανδρέας , οφείλει να διαφυλαχθεί. Σήμερα , ο σοσιαλισμός είναι πιο αναγκαίος από ποτέ! Η Σοσιαλιστική Παράταξη στην χώρα μας , στα πλαίσια της ανασυγκρότησής της , έχει ανάγκη από νεωτερικές ιδέες και νέα πρόσωπα που θα εμπνέονται από τις αρχές της Δημοκρατικής μεθόδου , της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας , της ελευθερίας και του σοσιαλισμού.

Διότι είναι καταφανές , ότι στα πλαίσια της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνει σήμερα ο κόσμος , η λύση δεν μπορεί να βρεθεί ,ούτε μέσω του “μαγικού ραβδιού” της οικονομίας , ούτε μέσω μιας συντηρητικής δήθεν αριστεράς. Η υπέρβαση των σύγχρονων προβλημάτων βρίσκεται στην υπεράσπιση των μη προνομιούχων, των κοινωνικά αδικημένων , όλων όσων έχουν βρεθεί στο περιθώριο, μέσω μιας ριζοσπαστικής , και καινοτόμου σοσιαλιστικής διακυβέρνησης που θα συμβάλλει τα μέγιστα για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που ταλανίζουν σε οικονομικό , κοινωνικό , πολιτισμικό και περιβαλλοντικό επίπεδο τους πολίτες. Μιας διακυβέρνησης που θα δρα προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα αγωνίζεται καθημερινά για την περαιτέρω δημοκρατική εμβάθυνση , για την εξασφάλιση των μέσων βιοπορισμού σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες , για την δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου , για την ισότητα των ευκαιριών . Μιας κυβέρνησης που θα παλεύει για μια “ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ”.

Το συνέδριο της ερχόμενης εβδομάδας δεν μπορεί να αποτελέσει μια διαδικασία συμβιβασμών , νηνεμίας και “λείανσης των γωνιών” , αντίθετα υποχρεούται να εξυπηρετεί την πολιτική όσμωση των σοσιαλιστικών – δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και να οδηγήσει στην ύπαρξη ενός ξεκάθαρου ιδεολογικού στίγματος της Συμπαράταξης. Του στίγματος μιας αδέσμευτης από την εξουσιομανία , ριζοσπαστικής , αριστερής και σοσιαλιστικής Συμπαράταξης που έχει το σθένος να υπερασπιστεί την ανάγκη ριζικής ανανέωσης της χώρας για να εξυπηρετήσει το συμφέρον των πολλών , το συμφέρον των πολιτών που δοκιμάζονται από τις καθημερινές προκλήσεις.

Εξάλλου, η ιστορία της παράταξής μας είναι γεμάτη από πάλη για την νίκη του σοσιαλισμού και της προόδου απέναντι στην συντήρηση , στην νεοφιλελεύθερη δεξιά και την “οικονομία της αγοράς”.

Αυτό το στίγμα που χάσαμε τον τελευταίο καιρό , έχουμε την ευκαιρία να ανακτήσουμε στο επερχόμενο συνέδριο. Γι' αυτό και η κληρονομία του Ανδρέα Παπανδρέου , σήμερα εμπνέει και οδηγεί την Σοσιαλιστική Παράταξη του μέλλοντος. Γι' αυτή την σοσιαλιστική παράταξη που υπηρετεί τα πλατιά , λαϊκά στρώματα αγωνιζόμαστε και σήμερα!