Ένα «αλατισμένο ανθρώπινο δάχτυλο ποδιού» δεν θα ήταν η πρώτη προτίμηση κανενός για συστατικό κοκτέιλ, κι όμως υπάρχει ένα ξενοδοχείο στον μακρινό Καναδά που το σερβίρει, έχοντας αποδειχτεί ακαταμάχητο στις παγωμένες ερημιές του Γιούκον.

Το μπαράκι Sourdough Saloon του Downtown Hotel στο Ντόσον Σίτι του Γιούκον μόνο συνηθισμένο δεν είναι βέβαια. Εκεί σερβίρουν αποκλειστικά το διαβόητο «Sourtoe Cocktail», ένα σφηνάκι ουίσκι ουσιαστικά (ή οποιοδήποτε άλλο ποτό προτιμάς πια) με ένα ταριχευμένο δάχτυλο εντός του!

Όπως εξηγούν οι 100.000 μυημένοι του κλαμπ, «μπορείς να το πιεις γρήγορα, μπορείς να το πιεις αργά, αλλά τα χείλη σου πρέπει να αγγίξουν το δάχτυλο»! Το κοκτέιλ σκαρώθηκε από τον καπετάνιο ποταμόπλοιων Ντικ Στίβενσον το 1973 και έχει αποδειχτεί έκτοτε δημοφιλέστατο.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου είναι πιστοποιημένα μέλη της σχετικά μακάβριας κοινότητας. Μόνο που τώρα το δάχτυλο χάθηκε, το δάχτυλο πάει…

Το πρώτο ποτέ ανήκε σε έναν ανθρακωρύχο που το είχε χάσει από κρυοπάγημα κατά τη δεκαετία του 1920, διατηρώντας το σε ένα βαζάκι με αλκοόλ μέσα στην καμπίνα του. Πενήντα χρόνια αργότερα, ο καπετάνιος Ντικ Στίβενσον βρήκε το εν λόγω βαζάκι καθαρίζοντας το αχούρι. Το πήρε μαζί του, πετάχτηκε μέχρι το γειτονικό μπαράκι Sourdough Saloon και άρχισε να το βουτά στα ποτά των θαμώνων, έτσι για να δει ποιος ήταν πραγματικά γενναίος.

Το πρώτο και ιστορικό αυτό δάχτυλο θα ζούσε όμως μόλις εφτά χρόνια. Όπως λέει επισήμως το Sourtoe Cocktail Club, τον Ιούλιο του 1980 ένας ανθρακωρύχος ήθελε να καταρρίψει το ρεκόρ, αλλά στο 13ο ποτηράκι κατάπιε τελικά το δάχτυλο, το οποίο δυστυχώς «δεν ανακτήθηκε ποτέ».

Έκτοτε, άλλα οχτώ κομμένα ανθρώπινα δάχτυλα έχουν δωριστεί στο τουλάχιστον ιδιαίτερο αυτό μπαρ. Το τελευταίο ήρθε μάλιστα σε βαζάκι με συνοδευτική επιστολή: «Ποτέ μη φοράς σανδάλια όταν κουρεύεις το γκαζόν».

Στις 24 Αυγούστου 2013, ένας άντρας παρήγγειλε το Sourtoe shot, κατάπιε το δάχτυλο επίτηδες, πλήρωσε το πρόστιμο των 500 δολαρίων και βρήκε από το σαλούν αγέρωχος. Γι’ αυτό και έκτοτε το πρόστιμο έφτασε στα 2.500 δολάρια.

Πλέον όμως άλλο ένα δάχτυλο χάθηκε, κι αυτή τη φορά ήταν αποτέλεσμα κλοπής, όπως αποκάλυψε το δίκτυο CBC…

 

Οι περίοικοι είπαν πως πρόκειται για έγκλημα κατά της κοινότητάς τους και της κληρονομιάς του τόπου τους. Ο ξενοδόχος καθησύχασε πάντως τα μέλη του κλαμπ του «ευτυχώς, έχουμε κάνα-δυο εφεδρικά δαχτυλάκια»…