Ατιμώρητοι παραμένουν οι επίορκοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αφού δεν λειτουργεί το Πειθαρχικό Συμβούλιό του, ενώ νέα υπόθεση διαφθοράς εντοπίστηκε στον Βόλο. Είναι ακόμα ένα δείγμα διάλυσης του ΕΦΚΑ όπως επισημαίνουν παράγοντες του Οργανισμού.

Η συγκρότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου έπρεπε να γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2017. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέλη Ιουνίου επιστρέφουν στη θέση τους 19 υπόδικοι υπάλληλοι με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Μάλιστα υπάρχουν και υπάλληλοι που έχουν ομολογήσει την παρανομία τους και τώρα εργάζονται κανονικά.

Για την υπόθεση της Πάτρας, όπως γράφουν "Τα νέα", όπου γυναίκα υπάλληλος του ΕΦΚΑ υπεξαίρεσε πρόσφατα χρηματικό ποσό 101.000 ευρώ, η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν τέθηκε σε δυνητική αργία όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του φορέα αφού δεν υπάρχει Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ετσι η επίορκος ύστερα από έναν μήνα θα επιστρέψει στη θέση της αφού της επιβλήθηκε η αναστολή των υπαλληλικών της καθηκόντων για έναν μήνα!

Και ενώ οι επίορκοι υπάλληλοι παραμένουν ατιμώρητοι, η διοίκηση του ΕΦΚΑ υπογραμμίζει ότι «για όσους υπαλλήλους προκύψει παραβατική συμπεριφορά, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απόδοση ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων».

Σε κοινό υπόμνημά τους  προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και η ΠΟΠΟΚΠ επισημαίνουν την ανυπαρξία Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων του Φορέα, αφού ρητώς προβλέφθηκε στο άρθρο 101 παρ. 4 Ν. 4387/2016 ότι «από 1-1-2017 λήγει αυτοδίκαια η θητεία των μελών των Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων των εντασσόμενων φορέων. Μετά τη λήξη της θητείας τους κατά τα ανωτέρω, εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο υποθέσεις κρίνονται από το Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ που συστήνονται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Οπως τονίζεται στο ίδιο υπόμνημα, η απουσία Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων αποτελεί σοβαρή πηγή προβλημάτων αφού εμποδίζει αφενός τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και αφετέρου την κρίση πειθαρχικών υποθέσεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αν παραταθεί η καθυστέρηση υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθούν σε παραγραφή, με όλες τις συνέπειες που αυτό επιφέρει. Επιβάλλεται συνεπώς άμεση συγκρότηση των Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων, άλλως παράταση της λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων Συμβουλίων των φορέων που καταργήθηκαν, προκειμένου να καλυφθεί η μεταβατική περίοδος μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Στο μεταξύ έλεγχο στο περιφερειακό υποκατάστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον Βόλο, σχετικά με τη χορήγηση επιδομάτων παροχών και την πίστωση χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς ΙΒΑΝ μη δικαιούχων, διενεργεί κλιμάκιο των επιθεωρητών του ΕΦΚΑ.

Μέχρι στιγμής, κατά την πρώτη φάση του ελέγχου έχει προκύψει το ποσό των 80.000 ευρώ, το οποίο έχει αποδοθεί σε μη δικαιούχους από παράνομες ενέργειες συγκεκριμένων υπαλλήλων. Ειδικότερα, σχετικά με τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στο περιφερειακό υποκατάστημα μισθωτών Μαγνησίας του ΕΦΚΑ – πρώην ΙΚΑ Βόλου – η διοίκηση του φορέα διευκρινίζει ότι για όσους υπαλλήλους προκύψει παραβατική συμπεριφορά, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απόδοση ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων, ενώ επισημαίνει ότι η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλους τομείς λειτουργίας του εν λόγω υποκαταστήματος. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, η έρευνα άρχισε με πρωτοβουλία της αρμόδιας Υπηρεσίας Επιθεώρησης, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και όχι εξαιτίας καταγγελιών τρίτων, όπως αναγράφτηκε στον τοπικό Τύπο.