Ανάμεσα στα 800 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου κατέταξε το Πανεπιστήμιο Πατρών ο διεθνής οργανισμός κατάταξης πανεπιστημίων «Times Higher Education» (THE) ο οποίος ανακοίνωσε  την Τετάρτη, τα αποτελέσματα μιας νέας προσέγγισης στην κατάταξη των ιδρυμάτων.

Το Πανεπιστήμιο της αχαϊκής πρωτεύουσας είναι και το έκτο καλύτερο της χώρας, με πρώτο και καλύτερο το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αναλυτικά, σε αρκετά υψηλές θέσεις κατάφεραν να καταταγούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης που παραμένει μεταξύ των θέσεων 171-180 της κατάταξης και είναι μέχρι σήμερα το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο που κατατάσσεται στα πρώτα 200 ευρωπαϊκά και στα πρώτα 350 στην παγκόσμια κατάταξη.

Στην κατάταξη ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στις θέσεις 201-250 πανευρωπαϊκά και 401-500 παγκοσμίως. Στη συνέχεια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συμπεριλαμβάνονται στις θέσεις 251-300 πανευρωπαϊκά και 501-600 παγκοσμίως.

Το έκτο ελληνικό πανεπιστήμιο που περιλαμβάνεται στη διεθνή κατάταξη, είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, που κατατάσσεται στις θέσεις 301+ πανευρωπαϊκά και 601-800 παγκοσμίως.

Πρώτο στον κόσμο το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΤΗΕ, το καλύτερο πανεπιστήμιο παγκοσμίως -αλλά και πανευρωπαϊκά- είναι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (University of Oxford).

Στη δεύτερη θέση είναι το California Institute of Technology των ΗΠΑ, στη τρίτη θέση είναι το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ), ενώ τη τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (University of Cambridge) της Μεγ. Βρετανίας. Την καλύτερη πεντάδα παγκοσμίως συμπληρώνει το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology).

Eιδικότερα, όσον αφορά την Ευρώπη, στην καλύτερη πεντάδα δεσπόζουν 4 πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, συνοδευόμενα από ένα Ελβετικό: 1. Πανεπιστήμιο Οξφόρδης (University of Oxford) - Μεγ. Βρετανία, 2. Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ (University of Cambridge) - Μεγ. Βρετανία, 3. Imperial College London - Μεγ. Βρετανία, 4. ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology Zurich (Ελβετία) και 5. University College London (UCL).

Σημειώνεται, ότι στην κατάταξη συμμετείχαν συνολικά 980 από όλο τον κόσμο, από τα οποία περίπου 400 είναι ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με έντονη ερευνητική δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας δεδομένα που αφορούν τη διδασκαλία, την απήχηση της έρευνας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, αλλά και τη διεθνή τους παρουσία.