Στην Προδημοσίευση της Δράσης για την ενίσχυση των Σχεδίων Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας στους τομείς Προτεραιότητας της RIS3 της ΠΔΕ «Ενεργειακές Εφαρμογές» και «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» προχωρά με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας».

«Προχωράμε στην προδημοσίευση της Πρόσκλησης προκειμένου να δώσουμε την ευκαιρία στους εμπλεκόμενους φορείς και στους δικαιούχους συμμετοχής, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα και έπειτα από την ανάλογη διαβούλευση, όταν εκδοθεί αυτή, να είμαστε έτοιμοι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σωστά και μεθοδικά» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαδικασία της διαβούλευσης.

Η Δράση εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα ΕΣΠΑ 2014 – 2020» και έχει ως βασικό στόχο την προαγωγή επιχειρηματικών επενδύσεων στην έρευνα και καινοτομία, ανάπτυξη δεσμών και συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης και του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδίως μέσω της προαγωγής επενδύσεων στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, στη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της ευφυούς εξειδίκευσης, καθώς και στήριξη της τεχνολογικής και εφαρμοσμένης έρευνας, δοκιμαστικών δράσεων, ενεργειών έγκαιρης επικύρωσης προϊόντων, προηγμένων ικανοτήτων παραγωγής και πρώτης παραγωγής, ειδικά σε βασικές τεχνολογίες, και διάδοση των τεχνολογιών γενικής εφαρμογής.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση αφορά τους τομείς της RIS3 Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:

«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ»

«ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ»

και προβλέπει την ενίσχυση Επιχειρήσεων, αλλά και συνεργατικών σχηματισμών τους και σε συνεργασία με Φορείς Τεχνολογικής Έρευνας του Δημοσίου για τη διενέργεια ερευνητικών έργων στους παραπάνω τομείς σύμφωνα με τα όσα έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης που έχει διεξαχθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία και με το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας & Καινοτομίας, σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα κείμενα ανάλυσης των θεματικών περιοχών, χωρίς να αποκλείονται άλλες προτάσεις άμεσα συναφείς με τους τομείς αυτούς.

Αναφερόμενος ο Απ. Κατσιφάρας στο «καινοτομικό» όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σημειώνει πως στόχος είναι η περιοχή να αποτελέσει περιφερειακό πόλο έρευνας και καινοτομίας για επιχειρήσεις και νέους επιστήμονες, ερευνητές αξιοποιώντας την γεωγραφική της θέση, ενώ επίκεντρο είναι το πλήθος των καινοτομικών «περιουσιακών της στοιχείων» που την χαρακτηρίζουν με κυριότερο τις σημαντικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές που έχουν ως αποτέλεσμα την διαρκή «παραγωγή» νέων επιστημόνων και ερευνητών. Άλλωστε ανάπτυξη χωρίς υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί ένα ουτοπικό στόχο.

«Η εκπόνηση της RIS3 Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε από μηδενική βάση με συστηματική διαδικασία από κάτω προς τα επάνω (bottom up) και πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις και καθοδήγηση της Ε.Ε.» και καταλήγει ο κ. Κατσιφάρας: «Η RIS3 αποτυπώνει και αναδεικνύει συγκεκριμένους τομείς της Περιφερειακής οικονομίας, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική και αριστεία με έμφαση στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνας και την καινοτομία».

Η RIS3 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενώ δεν αποτελεί πηγή χρηματοδότησης για τις δράσεις που περιγράφονται σε αυτήν και ειδικότερα για δράσεις ερευνητικής δραστηριότητας των ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, προτείνει και προβλέπει δυνητικές πηγές χρηματοδότησης των δράσεων αυτών οι οποίες μπορούν να είναι το ΠΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», το Εθνικό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, το ΕΠ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση 2014-2020, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ΕΠ Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, HORIZON 2020, ιδιωτική χρηματοδότηση κ.α. 

Επικοινωνία

Η Προδημοσίευση της Πρόσκλησης (καθώς και το σύνολο των εγγράφων που την συνοδεύουν)  έχει ήδη αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας www.dytikiellada.gr και του ΕΣΠΑ www.espa.gr. Η Προδημοσίευση θα παραμείνει σε διαβούλευση για ένα μήνα ώστε να ακολουθήσει η σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς χρηματοδότηση εντός του Ιουλίου 2017.

E-mail επικοινωνίας: [email protected], υπεύθυνος επικοινωνίας: Μαμασιούλας Άρης, [email protected], τηλέφωνα επικοινωνίας: 2613611417, 2613611400.