Αν υπάρχει ένας τομέας όπου ο δείκτης της επιχειρηματικότητας στα χρόνια της κρίσης είναι ανεβασμένος, αυτός δεν είναι άλλος από τον τομέα των υπηρεσιών και της εστίασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας από το 2011 έως και το 2016 έχουν ανοίξει στον τομέα των υπηρεσιών, όπου συμπεριλαμβάνεται και ο κλάδος της εστίασης 4.111 επιχειρήσεις, την στιγμή που σε άλλους τομείς, όπως αυτός της μεταποίησης ή του εμπορίου για το ίδιο χρονικό διάστημα, είναι αρκετά μικρότερο το ποσοστό.

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις της εστίασης που έκλεισαν μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου (ή  καλύτερα διαγράφηκαν από τον φορέα γιατί οι αριθμοί δεν αντιστοιχούν πάντα) είναι 3.899. Υπάρχει δηλαδή, ένα θετικό πρόσημο της επιχειρηματικότητας στον τομέα της εστίασης που ξεπερνά το +200.

Όμως οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Ο αυξητικός αυτός δείκτης που έχει να κάνει με τον τομέα των υπηρεσιών εξηγείται στο ότι πολλοί άνθρωποι που έχασαν την δουλειά τους ή που αναγκάστηκαν να ανοίξουν ένα κατάστημα αφού δεν έβρισκαν πουθενά μία θέση εργασίας, στράφηκαν στον κλάδο της εστίασης ανοίγοντας μία μικρή καφετέρια.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Γιώργος Κοτοπούλης, μιλώντας στο patrasevents.gr για το θέμα τονίζει ότι αυτή η ανάπτυξη στον κλάδο είναι εικονική. «Μπορεί τα καταστήματα που ανοίγουν να είναι περισσότερα από αυτά που κλείνουν, όμως αν ψάξει κάποιος το θέμα, θα διαπιστώσει ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι περισσότερες επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης είναι λογιστικά κλειστές».

Τι θα πει αυτό; «Οι ισολογισμοί τους είναι αρνητικοί αφού τα έξοδα τους είναι περισσότερα από τα έσοδα τους και αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει μόνο για την Αχαΐα ή την δυτική Ελλάδα, αλλά γίνεται σε όλη την Ελλάδα, στην συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων του κλάδου.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των επαγγελματιών της εστίασης δεν έχει αυτή την στιγμή ασφαλιστική, φορολογική και δημοτική ενημερότητα, δεν υπάρχει δηλαδή πουθενά, αφού χρωστάει στο δημόσιο».


Ο ΣΚΕΑΝΑ σε συζητήσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Το όλο θέμα το ζει και ο ίδιος ως πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, αφού καθημερινά έρχονται σε επαφή με τον σύλλογο δεκάδες επαγγελματίες της εστίασης, ζητώντας από αυτόν να κάνει κάτι και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, ώστε να αποκτήσουν και πάλι ασφαλιστική ενημερότητα.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με σκοπό να έρθουμε σε συμφωνία με κάποια από αυτές, για να μπορέσουν να καλύψουν την ασφάλιση δεκάδων συναδέλφων μας που χρωστούν χιλιάδες ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές στους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αυτή τη στιγμή ούτε οι ίδιοι, ούτε και οι οικογένειες τους έχουν ασφάλιση και έτσι δεν μπορούν να κάνουν ούτε μία απλή εξέταση για την υγεία τους…».