Όλα έτοιμα για 2ο Pride Patras που θα πραγματοποιηθεί στον Μόλο της Αγίου Νικολάου, την Παρασκευή στις 23 και το Σάββατο 24 Ιουνίου.

Πρόκειται για μία εκδήλωση κατά της ομοφοβίας που στην Πάτρα το περασμένο καλοκαίρι έγινε με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο, με εκατοντάδες άτομα να διαδηλώνουν και να εκφράζονται κατά των διακρίσεων, του ρατσισμού και της καταπίεσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Το 2ο LGBTQI+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queer, Intersex, plus) Pride Πάτρας, Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας ενάντια στην Καταπίεση και τις Διακρίσεις είναι και πάλι γεγονός.

Μέσα από το φεστιβάλ παλεύουμε για την  ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητας, του φύλου και του σώματος, διεκδικώντας την ορατότητα και τα αυτονόητα κοινωνικά και θεσμικά δικαιώματα.

Η ομάδα του LGBTQI+ Pride Πάτρας, στηρίζεται στην συλλογική δράση και την ένωση κινημάτων και έχει αυτό -οργανωμένο χαρακτήρα χωρίς χορηγούς και διαφημίσεις που λειτουργούν ως προπαγανδιστικοί μηχανισμοί και εκμεταλλεύονται τις διεκδικήσεις και τις μάχες της κοινότητας για την εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων.

Παρ’ όλη την πρόοδο θεσμικών δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, φέτος με τη γενικότερη άνοδο της ακροδεξιάς, με τρανό παράδειγμα την εκλογή του Τραμπ, τα δικαιώματα καταπιεζόμενων κοινωνικών ομάδων πήγαν ένα βήμα πίσω και σημειώθηκε αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων.  

Ταυτόχρονα, στήθηκαν στην Τσετσενία στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους με βασανιστήρια και θανάτους, κάτι που θυμίζει τακτικές των ναζί. Στην Ελλάδα, σχόλια πολιτικών (και όχι μόνο) προσώπων ενισχύουν τρανσφοβικά, ομοφοβικά και σεξιστικά περιστατικά, χωρίς όμως αυτά  να μένουν πάντα αναπάντητα από το LGBTQI+ κίνημα το οποίο  παίρνει θέση και τα καταδικάζει αυστηρά, με συνεχείς μάχες.

Πρωτοβουλίες όπως η θεματική εβδομάδα για «έμφυλες ταυτότητες» και η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, είναι μεν θετικά βήματα, αλλά δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της κοινότητας.


Στην Πάτρα, η στάση της κοινωνίας απέναντι στην ομοφοβία, στην αμφιφοβία, στην τρανσφοβία, στο σεξισμό, στο slut-shaming, στο body-shaming, στην κουλτούρα του βιασμού, στο ρατσισμό και στις διακρίσεις σε κάθε μορφή τους, είναι ανεκτική, ενώ οι νοοτροπίες της μικρής, κλειστής κοινωνίας παραμένουν οπισθοδρομικές.

Ο κίνδυνος στους δημόσιους χώρους υπάρχει ακόμα περιορίζοντας τη δυνατότητα έκφρασης διαφορετικών ταυτοτήτων. Σε όλα αυτά απαντάμε με την διοργάνωση του 2ου LGBTQI+ Pride Πάτρας καταλαμβάνοντας το δημόσιο χώρο και λόγο στην πόλη μας και αλληλοϋποστηριζόμενοι με αλληλέγγυες κοινωνικές ομάδες  και συλλογικότητες του κινηματικού χώρου, αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης που παραβιάζουν το δικαίωμα μας για αυτοδιάθεση.

Σας καλούμε στο διήμερο φεστιβάλ μας, την Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Ιουνίου  2017, στο Μόλο της Αγίου Νικολάου, όπου θα υπάρχουν περίπτερα αλληλέγγυων ομάδων και φορέων, και  θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, workshops, μουσικές συναυλίες, shows και πάρτυ. Με αποκορύφωμα την Πολύχρωμη Πορεία στους δρόμους της Πάτρας, αγωνιζόμαστε περήφανα φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της διαφορετικότητας».