«Χωρίς εσένα αποκλείεται», αυτό είναι το μήνυμα της πανελλαδικής καμπάνιας ενημέρωσης που γίνεται από τον ΚΕΘΕΑ, το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην χώρα μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι έντονο στην κοινωνία της Πάτρας και έχει να κάνει με σύνθετους παράγοντες και αιτίες που εστιάζονται πάνω σε διάφορα πεδία, καταλήγοντας στο οικογενειακό, στο ψυχολογικό και στο κοινωνικό επίπεδο του κάθε ατόμου που το οδηγούν στις εξαρτήσεις και στον εθισμό.

Στόχος της καμπάνιας του ΚΕΘΕΑ που διεξάγεται και στην Πάτρα, μέσω του ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού που εμποδίζει την ένταξη των εξαρτημένων στη θεραπεία και την κοινωνία.

Παράλληλα, στόπος του ΚΕΘΕΑ είναι η διαφύλαξη των πόρων του, ώστε να μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, ενώ στην προσπάθεια του αυτή ζητά να έχει δίπλα του πλήθος φορέων, οργανισμών, εταιρειών και ιδιωτών.

Το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο λειτουργεί εδώ και πολλά έτη στην αχαϊκή πρωτεύουσα προσφέροντας πολλά στην απεξάρτηση ατόμων και στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, με θεραπευτικές κοινότητες εξωτερικής παρακολούθησης, με κέντρο κοινωνικής επανένταξης, με κέντρο οικογενειακής στήριξης, με συμβουλευτικό κέντρο, αλλά και πρόγραμμα συμβουλευτικής στις δικαστικές φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα.

Η έδρα του είναι στην οδό Φωκαίας, κοντά στην πλατεία Ελευθερίας. Το μήνυμα της καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι ξεκάθαρο: Για να μπορέσει να λειτουργήσει η θεραπευτική κοινότητα και τα προγράμματα της, έχοντας τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα χρειάζεται πάνω από όλα η αποδοχή του προβλήματος από τον χρήστη τοξικομανή.

Για να μπορέσει η κοινωνία να ξεπεράσει τις παθογένειες της που οδηγούν πολλούς νέους στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών χρειάζεται να σταματήσει να εθελοτυφλεί πάνω στο όλο φαινόμενο και να παραδεχθεί τις ευθύνες της και τις ενοχές της. Για να μπορέσει ο ΚΕΘΕΑ να συνεχίσει το έργο του χρειάζεται η στήριξη όλων μας, δημόσιων φορέων, κρατικών μηχανισμών, οργανισμών, εταιρειών και ιδιωτών. Γιατί και χωρίς εμάς αποκλείεται…