Το ντεμπούτο της Wonder Woman , έγινε από την DC (All Star Comics #8) στην Αμερική το 1941, με δημιουργούς το ζεύγος William και Elizabeth Marston και τον Harry Peter. Η Wonder Woman, όπως και ο Superman ήταν από τις/τους πρώτους σούπερ- ήρωες και πρωταγωνιστές κόμικς που δημιουργήθηκαν.

Η Νταϊάνα Πρινς, όπως είναι το όνομά της στον κόσμο των ανθρώπων, αποτέλεσε ένα σύμβολο του φεμινισμού, καθώς με την αμεσότητά της, την αφοσίωσή της σε έναν καλό σκοπό  και τον δυναμισμό της, έδωσε στον αναγνώστη μία νέα εικόνα για την γυναικεία ταυτότητα.

Εβδομηντα-έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του τεύχους #8, και κατόπιν μερικών τηλεοπτικών εγχειρημάτων (όπως η σειρά των Marston και Ross το 1975-1979 με πρωταγωνίστρια την Linda Carter ή η τηλεοπτική μεταφορά της Πρινς από τον Reiner το 2011 με την Adrianne Palicki στον ρόλο της σούπερ- ηρωίδας), πήγαμε να δούμε την Wonder Woman στο σινεμά.

Το εγχείρημα της σκηνοθεσίας του χαρακτήρα αυτού στην μεγάλη οθόνη από την Πάτι Τζέκινς, ήταν σίγουρα κάτι πρωτότυπο. Όπως η ίδια έχει δηλώσει "τα τελευταία χρόνια δίνεται έμφαση στο κέρδος παρά στη δημιουργικότητα. Επίσης, ο κόσμος πάντα πίστευε πως οι ταινίες με υπερήρωες ενδιέφεραν μόνο ένα ανδρικό κοινό, επομένως, άνδρες τους δημιουργούσαν και τους μετέφεραν στο πανί. Οι ίδιοι παραγωγοί αναλάμβαναν και το 'στήσιμο' των γυναικών ηρωίδων- με ομολογουμένως όχι και τόσο καλά αποτελέσματα. Επιπλέον, ο κόσμος ζητά μεγαλύτερη ποικιλία και συζητά στο διαδίκτυο για το τί θα επιθυμούσε τελικά να δει. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά να υποχωρήσουμε στις προθέσεις αυτές". Το σχόλιο της για την νέα αυτή ταινία ήταν πως "δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις το σωστό. Και πολλές φορές θα είσαι μόνος/η σου σε αυτή σου την προσπάθεια."

Αυτή την πρόθεση να κάνει το δίκαιο, το ειρηνικό και το σωστό με βάση τις αρχές με τις οποίες την μεγάλωσαν οι Αμαζόνες και παρά τα εμπόδια που συναντά, παρατηρεί ο θεατής στον χαρακτήρα της Νταϊάνα Πρινς.

Βρισκόμαστε στα Θεμίσκυρα, ένα νησί μακριά από την πραγματικότητα και τον Παγκόσμιο πόλεμο, το νησί των Αμαζόνων. Το νησί στο οποίο κατοικούν οι κάποτε μεγάλες πολεμίστριες Ιππολύτη και Αντιόπη, η μητέρα και θεία της μικρής πρωταγωνίστριας, μαζί με πολλές ακόμα Αμαζόνες- ένα νησί στο οποίο δεν ζουν άνδρες. Ένα μικρό κορίτσι που παρατηρεί γενναίες και όμορφες γυναίκες να εξασκούνται στις πολεμικές τέχνες, να ιππεύουν τα άλογά τους και να ζουν κάτω από ειρηνικές συνθήκες, θέλει να μάθει και εκείνο να αγωνίζεται. Παρά τις αντιρρήσεις της βασίλισσας Ιππολύτης η  οποία τονίζει πως το να παλεύεις δεν σε κάνει απαραίτητα ήρωα, η μικρή Νταϊάνα τολμά και μαθαίνει - άλλωστε η θεϊκή της προέλευση αυτό την προστάζει να κάνει.

Τα όσα πίστευε η μικρή πρωταγωνίστρια για τον κόσμο αλλάζουν όταν μεγαλώνει και έρχεται στο δρόμο της ο πιλότος- κατάσκοπος Στηβ Τρέβορ, τον οποίο και συνοδεύει στον κόσμο των ανθρώπων, με θάρρος και πείσμα. Χρήσιμα χαρακτηριστικά για κάποιον που εισέρχεται σε ένα κλίμα πολέμου, του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Στόχος του Τρέβορ ήταν να σταματήσει τον Γερμανό στρατηγό Έρικ Λούντερντορφ και την συνεργό του από την παραγωγή χημικών απειλητικών για την ανθρωπότητα. Σκοπός της Νταϊάνα ήταν η κατάρριψη του θεού Άρη, συνεπώς και των δεινών του πολέμου. Οι επιδιώξεις των δύο πρωταγωνιστών μοιάζουν τόσο διαφορετικές (όπως ακριβώς και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τον κόσμο), ωστόσο συγκλίνουν, γιατί βασίζονται σε μία κοινή αξία: Την κατάρριψη της βίας, της δυστυχίας, των δεινών της πολεμικής περιόδου.

Η όμορφη Ισραηλινή Γκαλ Γκαντώ, με την εκφραστικότητά και την κομψότητά της ταιριάζει απόλυτα στον ρόλο αυτό. Άλλωστε, η ίδια η Τζέκινς δήλωσε πως μια γυναίκα που προσέχει τον εαυτό της, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μάχιμη. Θα λέγαμε πως διακρίνουμε ταυτοχρόνως μια ήρεμη δύναμη και ένα έντονο πείσμα στην προσωπικότητα της Νταϊάνας Πρινς. Χωρίς να επιθυμεί να βλάψει, θέλει να σταματήσει όσους βλάπτουν.

Σύμφωνα με την ίδια την σκηνοθέτη, δεν ήταν το μίσος βασικό χαρακτηριστικό της Wonder Woman, αλλά η επιμονή. Στους αγώνες της απλά απομακρύνει τα όπλα, δεν μαχαιρώνει.

Μόνο στην μάχη με τον θεό Άρη (ο οποίος είναι ένας ρόλος που μάς ξάφνιασε!) η ήρεμη δύναμη ξεπερνά τον εαυτό της, τα όριά της και αναρωτιέται: Τί είναι τελικά αυτό που μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο;

Ο Άρης λέει την αλήθεια μα δεν γνωρίζει πως υπάρχουν ακόμα πολλές αλήθειες για τους ανθρώπους, το καλό και το κακό που συνυπάρχουν μέσα τους.

Μέσα σε ένα σκηνικό μυθικό, ηρωϊκό αλλά και ανθρώπινο εξελίσσεται η ιστορία της νεαρής κόρης της βασίλισσας Ιππολύτης να νικήσει τον πόλεμο.

Ποιος φταίει για τις συνεχόμενες μάχες και τα αδικοχαμένα γυναικόπαιδα;

Τελειώνει έτσι απλά μια πολεμική αναμέτρηση δεκαετιών;

Τα προβλήματα τα λύνει η αντεπίθεση ή η καλή πρόθεση;

Η μεταφορά της Wonder Woman στην μεγάλη οθόνη είναι κάτι παραπάνω από μια απλή μάχη.

Είναι προβληματισμός για κοινωνικά ζητήματα που μάς αφορούν όλους. Με εφέ βγαλμένα από μυθολογία, με σκηνικό παρμένο από ιστορία, παραμύθι και πραγματικότητα διαπλέκονται για να μάς οδηγήσουν σε ερωτήματα καθολικά και διαχρονικά.


Κατηγορία: Περιπέτεια

Έτος παραγωγής: 2017

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ

Χρώμα: Έγχρωμο

Σκηνοθέτης: Patty Jenkins

Συγγραφέας: Snyder, Heinberg, Fuchs

Πρωταγωνιστούν: Gal Gadot, Chris Pine, Connie Nielsen, Danny Huston