Δύο project που εκπόνησαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο "Green Carpet Park" και "Πράσινο Πλατύσκαλο - Αναδιαμορφώνοντας τα σκαλιά της Αγίου Νικολάου".

Οι φοιτητές παρουσίασαν την δουλειά τους, στα πλαίσια του φοιτητικού διαγωνισμού που διοργάωνσε η WWW Ελλάς με τη συνεργασία και την επιστημονική στήριξη ου Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.

Οι αρχιτεκτονικές σχολές της Πάτρας σάρωσαν στα βραβεία, με προτάσεις για τις πόλεις τους.

Το 1ο βραβείο δόθηκε στην πρόταση για τον επανασχεδιασμό δύο υπαίθριων χώρων στάθμευσης και του μεταξύ τους πεζόδρομου κοντά στην πλατεία Βάθη.

Το 2ο βραβείο, με ονομασία «Green Carpet Park», έχει ως θέμα του τον σχεδιασμό του ελεύθερου χώρου δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Η πρόταση εντάσσει το φυσικό στοιχείο στον χώρο, όπως και εναλλακτικές λειτουργίες του και δραστηριότητες για τη γειτονιά.


Φωτογραφία από την σχέδιο του πάρκου...

Το 3ο βραβείο δόθηκε στην πρόταση ανάπλασης των σκαλιών της Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Πάτρας. Πρόκειται, επίσης, για μια ευρηματική λύση, που πραγματεύεται την κίνηση και τη στάση στις σκάλες από τους πεζούς, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια "πράσινη όαση" στην πόλη.


Οι βραβευθέντες

Το WWF GreenSpaces είναι μια καινοτόμος εφαρμογή για το πράσινο των ελληνικών πόλεων. Μέσα από την εφαρμογή κάθε πολίτης μπορεί να εντοπίσει, να καταγράψει και να αξιολογήσει πράσινους χώρους σε κάθε ελληνική πόλη. Ήδη έχουν καταγραφεί 1700 χώροι σε 126 ελληνικές πόλεις. Οι πολίτες μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν για iOS και Android.
Οι δράσεις για το πράσινο στις πόλεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή» μεγάλος δωρητής του οποίου είναι Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής του το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Τα βραβεία

A' Βραβείο (Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος, Ζωή Αγγελακοπούλου, Ιωάννα Βουτσινά, Γεωργία Δράμπαλου & Ιωάννης Μηλιωρίτσας)
"Η έντονη έλλειψη πρασίνου αποτελεί χαρακτηριστικό φαινόμενο του αθηναϊκού αστικού τοπίου. Η παρούσα πρόταση επιχειρεί την αναδιαμόρφωση ενός δικτύου αδόμητων υπαίθριων χώρων στάθμευσης, στον πυρήνα του μητροπολιτικού κέντρου, πλησίον της πλατείας Βάθη. Ο σχεδιασμός μας ενσωματώνει ελαφρές κατασκευές φύτευσης και αναδιαμόρφωσης της υπάρχουσας τοπογραφίας, με στόχο την οπτική βύθιση του χώρου στάθμευσης και την κυριαρχία του πράσινου στοιχείου».

Β' Βραβείο (Χριστίνα Μαρία Διαμαντοπούλου)
"Είναι πολύ αισιόδοξο ότι υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πόλεων για πράσινους χώρους. Παρόλο που το εξωστρεφές κλίμα της Ελληνικής πόλης ενδείκνυται για τέτοιες παρεμβάσεις , τα πάρκα είναι δυσανάλογα λίγα για τον πληθυσμό της ή συχνά δεν αποτελούν ένα πραγματικά δημόσιο χώρο. Από το πώς ένα πάρκο μπορεί να επιδράσει με το βέλτιστο τρόπο στο μικροκλίμα, μέχρι τη δημιουργία συνθηκών που θα αποτελέσουν κίνητρο για τον επισκέπτη, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός μιας «πράσινης όασης» είναι μια πραγματική πρόκληση."

Γ' Βραβείο (Ευφροσύνη Μαστρογιαννοπούλου, Ισμήνη Λίντχορστ & Χρυσάνθη Χατζηκωτούλα)
«Παρόλο που υπάρχουν πολλοί πράσινοι χώροι στις ελληνικές πόλεις, η έλλειψη συντήρησης και η εγκατάλειψη τους καθιστούν αόρατους μέσα σε αυτές. Αυτός ο διαγωνισμός στάθηκε αφορμή να κοιτάξουμε αυτούς τους χώρους και τα προβλήματα τους και να προτείνουμε λύσεις για να τους μεταμορφώσουμε σε πράσινες οάσεις. Η συλλογή των προτάσεων που δημιουργήθηκε μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την αξιοποίηση όλων αυτών των χώρων από τις τοπικές αρχές.