Φαίνεται ότι τα… φώτα του λιμανιού της Πάτρας τραβούν τα φώτα των ΜΜΕ, με αφορμή τις «σκιές» που ζουν στις ποντικότρυπες και στους καταυλισμούς του χώρου του πρώην Λαδόπουλου και του εργοστασίου της ΑΒΕΞ, στην Ακτή Δυμαίων.

Μετά τα ξένα ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με το μεταναστευτικό και το λιμάνι της Πάτρας, η «Καθημερινή της Κυριακής», με έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου, αναδεικνύει τις προσπάθειες των μεταναστών να περάσουν στην Ιταλία.

Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στο κρυφτούλι των μεταναστών με τις αρχές και αναφέρεται στην ιστορία ενός μετανάστη, του Ουασίμ Σαχίντ που προσπαθεί να διαφύγει στην Ιταλία, κάνοντας για την ώρα μαθήματα τεχνικής, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί τους πιο έμπειρους σε κάθε τους βήμα για να μάθει. "Παρακολουθώ την τεχνική και θα δοκιμάσω αργότερα" λέει. Ο 32χρονος Πακιστανός πέρασε στην Ελλάδα μέσω του Έβρου πριν από τρεις μήνες.

Προσπάθησε να φτάσει από τη βαλκανική οδό στη Σερβία, αλλά βρήκε τα σύνορα ερμητικά κλειστά. Ώσπου πρόσφατα βρέθηκε στην Πάτρα για να δοκιμάσει την τύχη του. "Μου είπαν ότι έπειτα από τρεις ή τέσσερις απόπειρες θα μπω σε κάποιο πλοίο που ταξιδεύει για Ιταλία", λέει. 'Έχω μπερδευτεί όμως, δεν φαίνεται εύκολο".

Το ρεπορτάζ αναφέρει την αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν μέσω Πάτρας στη Δυτική Ευρώπη. «Σε έναν από τους ελέγχους νταλίκας που παρακολουθούμε στην πύλη εισόδου, λιμενικός διακρίνει μια ανθρώπινη φιγούρα στο ημιαξόνιο. Σκύβει κάτω από το φορτηγό και στρέφει τον φακό του προς το σημείο όπου εντόπισε κίνηση. Πρώτα πέφτει ένα πλαστικό μπουκάλι νερού.

Μετά ξεπροβάλλει ένα πόδι. Αν και δεν πρέπει να είχε συμπληρώσει πολλές ώρες κρυμμένος εκεί, το πρόσωπο και τα ρούχα του νεαρού μαύρισαν από την εξάτμιση. Τα χαρτιά του γράφουν ότι κατάγεται από το Αφγανιστάν. Είναι μόλις 15 ετών» γράφει η εφημερίδα.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο και για τους καθοδηγητές. «Μεταξύ των πιο παλιών βρίσκονται και οι αποκαλούμενοι agents (πράκτορες). Υποστηρίζουν ότι είχαν κατορθώσει κάποτε να περάσουν στην Ιταλία και έναντι χρημάτων αναλαμβάνουν να ανοίξουν για άλλους τις πόρτες των κοντέινερ ή να υποδείξουν κρυψώνες ή να καθοδηγήσουν τους πιο άπειρους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών ζητούν την αμοιβή τους μπροστά και δεν την επιστρέφουν σε περίπτωση αποτυχίας. Τους λένε όμως ότι θα συνεχίσουν να τους βοηθούν για όσο χρειαστεί. Οι περισσότεροι πάντως επιχειρούν το πέρασμα χωρίς καθοδηγητές».

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι

"Βλέποντας τη μια αποτυχημένη απόπειρα να διαδέχεται την άλλη ο Ουασίμ Σαχίντ έκρινε τελικά ότι η Πάτρα δεν του ταιριάζει. Το ύψος του πάνω από 1,80 και ο σωματότυπός του δεν θα του επέτρεπαν να γραπωθεί από τις νταλίκες.

Ακόμα κι αν τα κατάφερνε όμως ήταν πολύ πιθανό να τον εντόπιζαν. Αυτές τις ημέρες στην Ακτή Δυμαίων έζησε έναν φαύλο κύκλο. Μέσα από τα κάγκελα, έξω από τα κάγκελα, ξανά και ξανά. Είναι σαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι" γράφει η εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι στην εφημερίδα μιλά ο Λιμενάρχης Πατρών Δημήτρης Κυριακουλόπουλος που επισημαίνει ότι από την υπηρεσία καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού, καθώς και η ασφάλεια των μεταναστών και όλων όσοι κινούνται στο χώρο του λιμένα.

Μιλά επίσης και ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ, Νίκος Κοντοές που τονίζει στην εφημερίδα ότι τελευταία έχουν αυξηθεί οι πιέσεις, ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας αποδίδουν και ο αριθμός εκείνων που καταφέρνουν να περάσουν στην Ιταλία δεν είναι αντίστοιχος όσων επιχειρούν.