Η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), την Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπισης της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΕΕΑΣΚΠ) και τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», συνδιοργανώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιουνίου, το 2ο Φεστιβάλ Υγείας με τη στήριξη των Πυλώνων Αλληλεγγύης «Κωστής Στεφανόπουλος» και του Δήμου Πατρέων που διαθέτει τον χώρο της Πλαζ του ΕΟΤ.


«Μαζί με όλους τους εταίρους μας έχουμε χτίσει ένα πρόγραμμα πρόληψης και ενημέρωσης. Η πρόληψη είναι σημαντική για την υγεία μας και σε αυτή την εποχή που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, ρόλος μας είναι να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Στηρίζουμε και μας στηρίζουν οι φορείς, οι οποίοι συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου ιδίως στο θέμα της ενημέρωσης, της πρόληψης και της προαγωγής υγείας. Το Φεστιβάλ μέσα από πλούσιες δράσεις και εκδηλώσεις είναι μια ευκαιρία για όλους μας για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την υγεία μας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Και συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης, πως «χρέος μας είναι να προσφέρουμε στον συμπολίτη μας και αυτό το κάνουμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς», καλώντας παράλληλα όλους τους πολίτες να επισκεφθούν αυτές τις ημέρες την περιοχή της Πλαζ, η οποία θα έχει εκτός από περίπτερα, δράσεις, εκδηλώσεις, θα γίνεται και δωρεάν προληπτικός παιδιατρικός έλεγχος, καθώς και έλεγχος από διάφορες ειδικότητες ιατρών, όπως επίσης και συλλογή φαρμάκων.

Από την πλευρά του ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, σημείωσε πως «στόχος της διοργάνωσης που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι η ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας για χρόνια ή μη νοσήματα και υλοποιείται στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου δράσης με τίτλο «Έγκριση ετήσιου Σχεδίου Δράσης  Πρόληψης- Ενημέρωσης-Προαγωγής Υγείας για το έτος 2017».

«Για τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. το «2ο Φεστιβάλ Υγείας» αποτελεί τη σημαντικότερη μαζική εκδήλωση της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης – Κωστής Στεφανόπουλος», για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχει μία εικοσάδα μελών της Ένωσης, ενώ και στο περυσινό, πάλι οι «Πυλώνες» αποτέλεσαν κεντρικό και «ιδρυτικό» οργανωτικό εταίρο» τόνισε ο Γιάννης Φρέρης, Διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας και Αειφόρου Ανάπτυξης ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και Γενικός Συντονιστής της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων, ανακοινώνοντας και την επόμενη εκδήλωση που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, την «Κοινωνική Συντακτική Συνέλευση Δυτικής Ελλάδας».


Και συμπλήρωσε: «Σκοπός της η σύνθεση και η κατάληξη σε ένα πλαίσιο αρχών, το οποίο θα αποτελεί ένα οικειοθελώς δεσμευτικό πρότυπο για την έδραση αειφορικών σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνικών φορέων, με στόχο την καλύτερη δυνατή επιδίωξη της αλληλεγγύης. Μέχρι τότε, θα πορευτούμε με βάση την πάγια στρατηγική μας επιλογή: Να είμαστε «εμψυχωτές των εμψυχωτών της κοινωνίας και χρήσιμοι στους χρήσιμους».

«Θα πρέπει να ανοίξουμε μια τεράστια αγκαλιά και να μπουν από κάτω όλοι οι Σύλλογοι» σημείωσε η Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, πρόεδρος του Παραρτήματος Ν. Αχαΐας του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω» και πρόσθεσε: «Η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση είναι ζήτημα ζωής».

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» Ευαγγελία Μαλαμάκη δήλωσε πως «για μία ακόμη χρονιά ενωνόμαστε για έναν κοινό σκοπό, για να ενώσουμε τα χέρια μας για το παιδί, τον ενήλικα, τον ασθενή, τον ηλικιωμένο, για αυτόν που πονά, για όλο τον κόσμο».

«Θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε το πνεύμα αλληλεγγύης, αγάπης και ενότητας. Η διάγνωση είναι δύναμη και είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε» τόνισε η Μαργαρίτα Καραγιώργου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας.


Η υπεύθυνη του Παραρτήματος Πάτρας της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) Μάχη Σαλαμαλίκη αναφέρθηκε στην ιδέα που είχαν οι τρεις Σύλλογοι πριν από δύο χρόνια για να κάνουν αυτό το Φεστιβάλ και τα ευήκοα ώτα που βρήκαν στην Περιφέρεια και τους Πυλώνες Αλληλεγγύης, προς ένα κοινό σκοπό αυτό της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, σημειώνοντας επίσης, πως «έχουν φθάσει οι Σύλλογοι να αντικαθιστούν τις δομές του κράτους, όμως δεν πρέπει να περάσουμε αυτή τη δικλείδα ασφαλείας».

Κατά το διήμερο Φεστιβάλ θα υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα από τους φορείς Υγείας που συμμετέχουν, ψυχαγωγικά και πολιτιστικά δρώμενα, όπως θέατρο Σκιών, παραδοσιακούς χορούς, λαϊκές βραδιές, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν δράσεις, όπως Face Painting, σκάκι, αφήγηση παραμυθιών, επιτραπέζια παιχνίδια, μοντέρνους χορούς κ.α.

Παράλληλα, και τις δύο ημέρες θα βρίσκεται στον χώρο της Πλαζ, η κινητή μονάδα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για δωρεάν προληπτικό παιδιατρικό έλεγχο (ώρες εξέτασης 10:00-13:00 και 18:00-21:00).

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί προληπτικός ιατρικός έλεγχος, κατά τις πρωινές ώρες από δερματολόγο, γενικό χειρουργό για ψηλάφηση μαστού, ρευματολόγο.


Ποιοι φορείς συμμετέχουν

Στο διήμερο Φεστιβάλ συμμετέχουν με περίπτερα:

Ε.Λ.Ε.Α.Ν.Α., ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ, ΕΕΕΚΠΠ, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Πατρών, Ε.Ε.Σ., ΦΛΟΓΑ, Ζωή Γλυκιά, Ν. CROHN, Π.Ο.Σ.Ε.Α, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Στυλιανός», ΚΕΔΜΟΠ, Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», Σύλλογος Οικογένειας Θεραπευτικής Κοινότητας ΓΕΦΥΡΑ του ΟΚΑΝΑ, «Καλλίπολις», Άλμα Ζωής, Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, Σωματείο Ίκελλος, «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ», ΣΟΨΥ, Κοι.σ.π.ε. «Φάρος», «ΓΕΦΥΡΕΣ», ΕΨΥΕΠΕΑ, Σύλλογος Γονέων για την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με νοητική στέρηση «Μαχητές», Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πάτρας «Μέριμνα», Φωτεινό Αστέρι, Ανώνυμοι Υπερφάγοι, Χαμόγελο του Παιδιού (Μονάδα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»), Σύλλογος Ατόμων Α.με.Α Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας «Ο Απόστολος Λουκάς».

Αναλυτικά το Πρόγραμμα

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

9:30-13:30: ενημέρωση του κοινού από τα περίπτερα των φορέων Υγείας

18:00-21:00: ενημέρωση του κοινού από τα περίπτερα των φορέων Υγείας

20:00: επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ Υγείας

21:00: παράσταση θεάτρου Σκιών του Χρήστου Καλπουζάνη «Ο θρίαμβος του Καραγκιόζη»

22:00: παραδοσιακοί χοροί από τον  Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο

22:30: λαϊκή βραδιά με την ορχήστρα του Ν. Λέκκα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

18:00-21:00: Face Painting, Σκάκι, Αφήγηση Παραμυθιών, Επιτραπέζια Παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ

10:00-13:30: ενημέρωση του κοινού από τα περίπτερα των φορέων Υγείας

18:00-21:00: ενημέρωση του κοινού από τα περίπτερα των φορέων Υγείας

21:00: παράσταση θεάτρου Σκιών του Κωνσταντίνου Μακρή « Ο Καραγκιόζης γιατρός»

21:30: παραδοσιακοί χοροί από τον Φάρο Ποντίων

22:00: λαϊκή βραδιά με την Ορχήστρα του Χορευτικού Τμήματος Δήμου Πατρών

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

18:00-21:00: Face Painting, Σκάκι, Αφήγηση Παραμυθιών,  Επιτραπέζια Παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους

20:00-20:30:  μοντέρνοι χοροί (με τη συμμετοχή μικρών μας φίλων) από το Εκπολιτιστικό Σύλλογο «ΡΥΘΜΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ»