Μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών που κάνει εξερευνήσεις εδώ και αρκετές μέρες στην Παλιοβούνα, «ανακάλυψε» ένα σπήλαιο και μαζί με αυτό το… μυστικό της.

Πρόκειται για τους φοιτητές του Γεωλογικού τμήματος Παναγιώτη Καρούτσο, Φόντα Σίμο και Γιάννη Δέφτο που έχοντας λατρεία με την έρευνα των σπηλαίων, έχοντας δημιουργήσει από μόνοι τους την δική τους σπηλαιολογική ομάδα ερευνούν και μελετούν μαζί με τον βιοσπηλαιολόγο, Κώστα Μπακολίτσα, σπήλαια της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο.

Κάνοντας περιήγηση στο βουνό της Κλόκοβας και μετά από παρατήρηση του Παναγιώτη Καρούτσου  για μία σχισμή που υπάρχει εκεί, η ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε έρευνα για να δει αν αυτή συνεχίζει σε σπήλαιο.

Προχωρώντας σε έρευνα και κάνοντας αναρρίχηση εσωτερικά της σχισμής, η ομάδα των ερευνητών, ήρθε αντιμέτωπη με ένα πραγματικό θαύμα της φύσης.
Ένα πολύχρωμο μικρό σπήλαιο με σχεδόν όλα τα είδη σπηλαιοδιάκοσμου, «ελικτίτες», «κουρτίνες», «γκουρ», «κουνουπίδια», «αυγά», να επικοινωνούν με στενά ανηφορικά περάσματα.


Το σημαντικό που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι στο σπήλαιο διακρίνεται για την σχεδόν πλήρης έλλειψη των ζωντανών  οργανισμών, ενώ υπάρχει έντονη οσμή υδρόθειου που προέρχεται από ρήγματα σε διάφορα σημεία του δαπέδου.

Από εκεί προφανώς προέρχεται και το φαινόμενο των ατμών που ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες τυλίγει το βουνό της Παλιοβούνας, κάτι που είναι διακριτό, ακόμα και απέναντι, από την Πάτρα. Η έρευνα του σπηλαίου συνεχίζεται και η ομάδα πιστεύει πως θα προκύψουν πολλά σημαντικά ευρήματα, γεωλογικού και βιολογικού ενδιαφέροντος.