Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ οι εργασίες της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος  Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που άρχισαν την Παρασκευή 2 Ιουνίου. Πλήθος μελών και στελεχών του Κινήματος πλημμύρισαν το κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου πραγματοποιήθηκε.

Η Συνδιάσκεψη, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου. Στην ομιλία του προσδιόρισε και ανέπτυξε την πολιτική ταυτότητα του Κινήματος, τις Αρχές και τις Αξίες που εμπνέουν τα μέλη του.

Ανέλυσε τις αρχές του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ έκανε λόγο για τη «συμμαχία που πρέπει να σφυρηλατήσουμε, μεταξύ των υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων, από τη μια πλευρά, και των οικονομικά αδύναμων πολιτών, από την άλλη».

Αυτήν τη συμμαχία εκφράζει πολιτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Όρος απαράβατος είναι, η οποιαδήποτε κοινωνική συμμαχία, να μην τροφοδοτηθεί ποτέ στο μέλλον με οικονομικά μη βιώσιμα και ηθικά ανεπίτρεπτα μέσα. Για να μη σταλεί «ποτέ ξανά ο λογαριασμός στην επομένη γενιά».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος, αναφέρθηκε στο σημερινό αδιέξοδο της χώρας, στην α λα καρτ λειτουργία των θεσμών και στη διαπλοκή «επιπέδου Champions League» που επικρατεί, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε εκτενή αναφορά στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, στην τεχνολογική και πληθυσμιακή έκρηξη και στις ελπίδες, τις προκλήσεις και τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης, καθώς και στο «εγερτήριο σοκ» που έχει ανάγκη η χώρα, ενόψει των επικείμενων παγκόσμιων εξελίξεων.

Στο θέμα της συνεργασίας και του ρόλου του Κινήματος στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανέφερε ότι «η συνεργασία και η ενότητα δεν μπορούν παρά να έχουν πολιτικό και μόνον πρόσημο», ενώ διέκρινε ότι «η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και η κρίση της χώρας, είναι συγκοινωνούντα δοχεία».

Μετά τον πρόεδρο, το λόγο πήραν πολλά μέλη του Κινήματος, συμβάλλοντας σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από τη Συνδιάσκεψη, ψηφίσματα για: την τρομοκρατία, για τους νέους, για το περιβάλλον, για  τα ναρκωτικά, για  το μεταναστευτικό – προσφυγικό και την Ευρώπη τα οποία μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Κινήματος.

Οι εργασίες της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών ολοκληρώθηκαν με την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών μελών του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου του  Κινήματος.

Από την ψηφοφορία που διεξήχθη, εξελέγησαν 100 Μέλη του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων, επτά από την Αχαΐα. Παραθέτουμε με αλφαβητική σειρά τα ονόματά τους:

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΑΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΓΡΑΨΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΟΥΒΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΝΤΖΑΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.