Στην πώληση επαγγελματικών και βιοτεχνικών ακινήτων προχωρούν οι τράπεζες, με σκοπό να απαλλαγούν από τα ακίνητα που παραμένουν έτσι και αλλιώς εδώ και χρόνια αναξιοποίητα, έχοντας όμως να πληρώνουν το κόστος της συντήρησής τους, δίνοντας ταυτόχρονο ρευστότητα στα ταμεία τους.

Πρόκειται για ακίνητα που απέκτησαν μετά από καταγγελία ή από διευθέτηση δανείων ύστερα από συνεργασία που είχαν με επιχειρηματίες που αποδείχτηκαν κακοπληρωτές. Οι τράπεζες προχωρούν στην πώληση των ακινήτων μέσα από την διαδικασία των πλειστηριασμών, βγάζοντας έτσι στο "σφυρί" βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργοστάσια, αποθήκες, γραφεία και καταστήματα.

Ανάμεσα στα ακίνητα που πρόκειται να πουλήσει η Εθνική Τράπεζα δια μέσω της θυγατρικής της εταιρίας Εθνική Leasing, είναι οι πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου Κρητικού, εκεί όπου πριν από μερικά χρόνια στεγάζονταν γνωστή μεταφορική εταιρία logistics Πατρινού επιχειρηματία που είχε ασχοληθεί ενεργά και με τα τοπικά ΜΜΕ.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Εθνικής Leasing πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία μεταξύ δύο ανεξάρτητων βιοτεχνικών ακινήτων (Κ-1 και Κ-2) που ευρίσκονται εντός του ιδίου οικοπέδου επιφανείας 30.401,92 τμ στο οποίο έχουν εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησία.

Η Κ-2 οριζόντια ιδιοκτησία αποτελείται από υπόγειο 7.803,06 τμ, ισόγειο βιοτεχνικό χώρο 11.275,04 τμ και χώρους γραφείων ισογείου & πρώτου ορόφου 2.395,12 τμ με αναλογία επί του οικοπέδου 25.556,25 τμ.

Το ακίνητο ευρίσκεται στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Κεφαλόβρυσου και με πρόσοψη στην ευρεία Περιμετρική Οδό Πατρών.Η πώληση των ακινήτων θα γίνει με κλειστές προσφορές που θα κατατεθούν στις 7 Ιουλίου στα γραφεία της Εθνικής Leasing, στην Αθήνα, ενώ η ελάχιστη τιμή προσφοράς  για το ακίνητο στην Οβρυά ορίστηκε στα 3,85 εκατ. ευρώ.

Ο Πατρινός όμιλος επιχειρήσεων που απασχολούσε πριν από το 2009 πάνω από 200 εργαζόμενους, είχε πάρει αρκετά δάνεια από τις τράπεζες και είχε υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο περί προστασίας και συνδιαλλαγής του νόμου 3588/2007 ώστε να ρυθμίσει τις οφειλές της προς αυτές.


Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για το κτίριο της Αχαϊκής Τράπεζας

Παράλληλα σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγαίνουν και τα κτίρια των γραφείων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, στην Πάτρα. Τη διαδικασία προωθεί η PQH (Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.), που έχει αναλάβει και την εκκαθάριση της Αχαϊκής Τράπεζας. Τη διαδικασία προωθεί η PQH (Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.), που έχει αναλάβει και την εκκαθάριση της Αχαϊκής Τράπεζας.

Πρόκειται για την πρώτη πώληση περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών από την ώρα που ανέλαβε ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής η PQH, βγάζοντας προς πώληση πέντε επαγγελματικά ακίνητα σε Αθήνα (4) και Πάτρα (1). Η πώληση θα διενεργηθεί μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού τον επόμενο μήνα και ήδη έχει σταλεί σε επενδυτές φάκελος με τα πρώτα στοιχεία των πέντε ακινήτων.

Πρόκειται για κτίρια γραφείων, τα οποία είτε ανήκουν στις υπό εκκαθάριση τράπεζες (Αχαϊκή, κτίριο γραφείων στην Πάτρα), είτε περιήλθαν στην ιδιοκτησία της ATE Leasing, κατόπιν καταγγελίας συμβάσεων. Η PQH εκτιμά ότι η αξία των πέντε ακινήτων κινείται στα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ.