Οι Έλληνες φοιτητές φεύγουν από τα ελληνικά Πανεπιστήμια, όχι εξαιτίας των Πανεπιστημίων, αλλά λόγω της κατάστασης που υπάρχει στην χώρα μας.

Θα μπορούσαν όμως τα ελληνικά Πανεπιστήμια να προσελκύσουν ξένους σπουδαστές, προερχόμενους από διάφορες χώρες του κόσμου, σε προπτυχιακό, αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο;

Είναι γνωστό ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας μας, παρέχουν ένα υψηλό επίπεδο επιστημονικών γνώσεων και μορφωτικού επιπέδου που ανταγωνίζεται τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι ένα από αυτά που θα μπορούσε να προσελκύσει ξένους φοιτητές, όπως δείχνουν τουλάχιστον τα σημερινά δεδομένα και η απορρόφηση των προγραμμάτων Erasmus, με τις αντίστοιχες συνεργασίες που έχουν γίνει, με την κινητικότητα που εμφανίζει σε σχέση με τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό ξένων πανεπιστημίων που το επιλέγουν για πρακτική άσκηση.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Πελοπόννησος", ότι την φετινή χρονιά φοιτητές από 21 Πανεπιστήμια του κόσμου κάθονται στα έδρανα του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της αχαϊκής πρωτεύουσας και της Δυτικής Ελλάδας, είναι στην τρίτη θέση πανελλαδικά ως προς τον αριθμό των μετακινούμενων μελών και δεύτερο σε αριθμό συνεργαζόμενων χωρών.

Οι φοιτητές που ήρθαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών από ξένα πανεπιστήμια φέτος έφτασαν τους 90, οι σπουδαστές του που μετακινήθηκαν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω του Erasmus έφτασαν τους 186, ενώ για πρακτική άσκηση ο αριθμός των φοιτητών που πήγαν σε χώρες του εξωτερικού έφτασε τους 115.

Εξάλλου, πέρα από την κινητικότητα μέσω του προγράμματος Erasmus που αφορά ήδη 30 ευρωπαϊκές χώρες (με 400 σχεδόν διαϊδρυματικές συμφωνίες), το Πανεπιστήμιο Πατρών με το νέο πρόγραμμα προχώρησε σε επιστημονικές συνεργασίες με 34 συνολικά ξένα, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστήμια, τα οποία προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου.

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών με την επιστημονική επικοινωνία που έχει αναπτύξει με αντίστοιχα ιδρύματα, αλλά και το κύρος που έχει στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, θα μπορούσε να έλκει έναν μεγάλο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών για σπουδές, σε προπτυχιακό, αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο, προσφέροντας και τα αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία.  

Σε πανελλήνιο επίπεδο σύμφωνα με στοιχεία η ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία, αφού σε συνδυασμό με την μείωση της αντίστοιχης εκροής Ελλήνων φοιτητών προς τα ξένα πανεπιστήμια (φτάνει το 9%), θα μπορούσε να προσελκύσει εισοδήματα που ετησίως θα έφταναν τα 1,8 δις.  

Το όλο θέμα είναι όμως ζήτημα κυρίως κεντρικής πολιτικής, παρά του κάθε Πανεπιστημίου ξεχωριστά και έχει άμεση σχέση με την κατάσταση που υπάρχει στην χώρα μας.