Ένας διαφορετικός κόσμος απλώνεται στον δρόμο από την Ακράτα προς τα Καλάβρυτα, στην ανατολική ορεινή Αχαΐα, με τα δεκάδες χωριουδάκια που μοιάζουν να έχουν γίνει ένα με την φύση και την μαγεία του βουνού. Από τα δεκάδες αυτά χωριουδάκια ξεχωρίζεις τα μεγαλύτερα και τα πιο χαρακτηριστικά της περιοχής, το Πλανητέρο, την Ζαρούχλα και την Κάτω Ζαχλωρού.

Το Πλανητέρο είναι το χωριό που χαρακτηρίζεται από τα γάργαρα νερά του, τους αιθάλης πλατάνους του, τους πολλούς νερόμυλους του και τις δεκάδες ιχθυοκαλλιέργειές του, αφού φημίζεται για την εκτροφή της πέστροφας.

Η ετυμολογία της ονομασίας του, κρύβει μέσα της την ιερότητα του μέρους στο οποίο φαίνεται ότι υπήρχε ζωή εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το δάσος με τα πλατάνια ήταν κάτι ιερό για τους αρχαίους Έλληνες, όπως φανερώνει η τελευταία κατάληξη της ονομασίας του (iero).  

Όπως και να έχει ο επισκέπτης μαγεύεται από την ομορφιά του μέρους. Πρόκειται για ένα μοναδικό τοπίο στο οποίο κυριαρχούν οι καρυδιές, τα πλατάνια και τα ορμητικά νερά γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού.


Η Ζαρούχλα είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο χωριό και αποτελεί ίσως το κεφαλοχώρι των Κλουκινοχωριών. Στα Κλουκινοχώρια, πέρα από την Ζαρούχλα, εντάσσονται η Αγία Βαρβάρα, το Αγρίδι, ο Σόλος, το Μεσορρούγι, η Περιστέρα, τα Χαλκιάνικα και το Βουνάκι.

Η γραφική Ζαρούχλα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της ορεινής Αχαΐας, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Μιλάμε για ένα χωριό που είναι περικυκλωμένο από έλατα, καστανιές και καρυδιές, ενώ διαθέτει αρκετά καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα.

Ο οικισμός της Ζαρούχλας αποτελεί ορεινό θέρετρο και διαθέτει αρκετούς ξενώνες και ταβέρνες, ενώ κοντά του βρίσκεται η λίμνη της Τσιβλού, αλλά και το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων.


H Ζαχλωρού είναι ένα μέρος που όπως φανερώνει και η ονομασία του κρύβεται πίσω από τα βουνά, αφού προέρχεται από την σλάβικη λέξη  «Ζαγκλορού».

Το χωριό είναι χτισμένο στο Φαράγγι του Βουραϊκού στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού Διακοφτού – Καλαβρύτων και είναι περιτριγυρισμένο από δέντρα, αφού μοιάζει να είναι κρυμμένο μέσα στο πράσινο.

Κυρίαρχο στοιχείο, πέρα από το πράσινο είναι τα κουκλίστικα σπίτια με τα κεραμίδια, τα νερά που τρέχουν από το ποτάμι, ο σιδηροδρομικός σταθμός στο κέντρο του χωριού, οι απότομοι γκρεμοί, ενώ άνωθεν του χωριού υπάρχει η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.VIVID LAND OF ACHAIA | MOUNTAIN VILLAGE HOPPING

Το βίντεο είναι από το κανάλι Western Greece.