Δεν υπάρχει μόνο η λογική του survivor στα δημόσια σχολεία της Πάτρας ή τέλος πάντων η κάθε μορφή ανταγωνισμού, καλλιεργούμενη εντέχνως στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών.

Μπορεί βέβαια η είδηση ότι σύλλογος γονέων σε σχολείο της Πάτρας διοργανώνει Survivor Camp να σάρωσε στο διαδίκτυο και να έγινε viral, απασχολώντας ακόμα και τηλεοπτικές εκπομπές, όμως, υπάρχει και η αντίθετη όψη των σχολικών κοινοτήτων.

Η όψη της αλληλεγγύης, της συμβίωσης και της συλλογικότητας που προβάλει η δράση του 45ου Δημοτικού σχολείου της Πάτρας, με τίτλο «υιοθετήστε ένα πρωτάκι», η οποία ίσως να μην γίνει ποτέ viral, όμως αξίζει να αναδειχθεί. 

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της διεύθυνσης και των δασκάλων του συγκεκριμένου σχολείου, με απώτερο σκοπό να αναδείξει διαχρονικές αξίες που πρέπει να υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών, καταπολεμώντας ταυτόχρονα και το bullying.

Ο διευθυντής του 45ου Δημοτικού Σχολείου, Γιώργος Κίζιλης, μιλώντας στο patrasevents.gr τονίζει: «Είναι μία δράση που ουσιαστικά θα εφαρμοστεί από την νέα σχολική χρονιά, όμως οι βάσεις της και οι δεσμοί της θα μπουν στο τέλος της φετινής.

Κάθε μαθητής της πέμπτης δημοτικού θα αναλάβει υπό την προστασία του και θα προσέχει ένα μικρό παιδί του νηπιαγωγείου, παίρνοντας το από το χέρι. Έτσι από την νέα σχολική χρονιά το κάθε παιδί της έκτης θα προσέχει το αντίστοιχο πρωτάκι. Πρόκειται για μία δράση που έχει εφαρμοστεί σε αρκετά σχολεία, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του σχολικού εκφοβισμού.

Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε την δράση αυτή, με την συνδρομή των δασκάλων μας, γνωρίζοντας ότι έχει επιδείξει σημαντικά θετικά αποτελέσματα κατά του σχολικού εκφοβισμού, φέρνοντας ταυτόχρονα τους μαθητές πιο κοντά».


Οι δεσμοί φιλίας με βάση την δράση «υιοθετήστε» ένα πρωτάκι» θα… υπογραφούν στην τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς, στις 14 Ιουνίου στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος.

Εκεί κάθε μαθητής της πέμπτης δημοτικού θα πάρει από το χέρι τον… μικρό αδελφό του, ένα παιδάκι δηλαδή του 23ου νηπιαγωγείου που από την νέα σχολική χρονιά θα γίνει το «πρωτάκι» του 45ου.  

Έτσι, τα πρωτάκια του 45ου Δημοτικού θα αισθάνονται ασφάλεια με τον ερχομό τους σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον.

Είναι ή δεν είναι αυτό το καλύτερο αντίδοτο για τον σχολικό εκφοβισμό; Γιατί η ζωή δεν είναι survivor, είναι πάνω από όλα αγάπη και φιλία, έννοιες που θα πρέπει να μαθαίνουμε και να προωθούμε από νωρίς στα μικρά παιδιά μας. Στο μέλλον μας με λίγα λόγια…