Κορυφώνεται η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο με στόχο μια «καθαρή λύση» για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Μετά και τη συνεδρίαση των G7 το Σαββατοκύριακο -οπότε και στο Μαξίμου έφτασαν μηνύματα από τις εκεί παρασκηνιακές διαβουλεύσεις- ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών παίρνουν τη σκυτάλη και εντατικοποιούν τις πολιτικές επαφές , με νέο γύρο παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει και νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες τα προσεχή εικοσιτετράωρα με τους ομολόγους του κκ Μέρκελ-Μακρόν. Με τους οποίους και συμφώνησαν να βρίσκονται σε “ανοικτή γραμμή” κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στη Φρανκφούρτη ο Τσακαλώτος – πιθανή συνάντηση με Ντράγκι

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μεταβαίνει μεθαύριο στη Φρανκφούρτη, όπου και θα πάρει μέρος σε συνέδριο του Economist. Σε αυτό θα μετέχουν και οι Μπενουά Κερέ,  Πιερ Μοσκοβισί, Ντέκλαν Κοστέλο, Νικολά Τζιαμαρόλι. Πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία και να πάρει κλίμα αλλά και να μεταφέρει εκ νέου στους συνομιλητές του τις ελληνικές θέσεις.

Κομβικής σημασίας, πάντως, στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης είναι ο ρόλος της ΕΚΤ, τον διοικητή της οποίας -είναι πολύ πιθανό- να συναντήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Μάριο Ντράγκι είναι αυτός που κρατά τα “κλειδιά” για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η Αθήνα φαίνεται πως δεν θέλει να αφήσει αυτή την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει «καθαρή λύση» που θα τους δίνει την δυνατότητα η Ελλάδα να βγει στις αγορές.