Το γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο, μία «κυψέλη» αθλητισμού μέσα στην Πανεπιστημιούπολη που δίνει την δυνατότητα στους Πατρινούς να γυμναστούν και να αθληθούν.

Είναι ένας ιδανικός χώρος για την ανάπτυξη του μαζικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, καθώς εμπεριέχει αθλητικές και γηπεδικές εγκαταστάσεις, με γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που περικλείεται από ταρτάν στίβου.

Μέσα στο κλειστό γυμναστήριο, υπάρχει ένα γήπεδο μπάσκετ το οποίο δίνει την δυνατότητα για να πραγματοποιούνται εκεί αγώνες βόλεϊ (υπάρχουν και οι προδιαγραφές για χάντμπολ), ενώ τρεις ακόμα αίθουσες ολοκληρώνουν έναν χώρο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο.

Πρόκειται για το γυμναστήριο που υπάρχει με όργανα που καλύπτουν τις ανάγκες των αθλητών για την ανάπτυξη  μυϊκού βάρος και τόνωσης του σώματος, μία ακόμα μικρή αίθουσα όπου την περασμένη χρονιά γίνονταν προπονήσεις ξιφασκίας και τέλος μία αίθουσα ρυθμικής γυμναστικής για πιλάτες και ασκήσεις εδάφους.

Στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο λειτουργούν τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου και  γυμναστικής, με προπονητές που έχουν την ανάλογη ειδίκευση, ενώ την ευθύνη λειτουργίας του, σε ότι αφορά το αθλητικό κομμάτι, την έχει ο γνωστός Πατρινός ομοσπονδιακός προπονητής βόλεϊ Άρης Αγγελόπουλος , με την βοήθεια του Γρηγόρη Μικρώνη. 


Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο αθλητικό κέντρο (αν προσθέσουμε και σε αυτό την πισίνα του Πανεπιστημίου που υπάρχει σε άλλο κτίριο της Πανεπιστημιούπολης), στο οποίο δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουν για τις προπονήσεις τους επαγγελματικές ομάδες, όπως η ποδοσφαιρική ομάδα της Παναχαϊκής ή ομάδα μπάσκετ και τα τμήματα ακαδημιών  του Προμηθέα.

Καθημερινά, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, από τον χώρο του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου περνούν γύρω στους 300 αθλητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, που έρχονται για να προπονηθούν και να γυμναστούν.

Μέσα στον αριθμό αυτό θα πρέπει κανείς να υπολογίσει τους δεκάδες φοιτητές που πηγαίνουν εκεί για να παίξουν μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ ή να γυμναστούν στο ταρτάν του στίβου, αλλά και τους πολίτες της Πάτρας που έχουν ξεκινήσει πλέον να μαθαίνουν την ύπαρξη ενός τέτοιου σύγχρονου αθλητικού κέντρου.

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο τους τελευταίους μήνες έχει ανανεωθεί ως προς την λειτουργικότητα του με την Πρυτανεία να έχει ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια για να δώσει πνοή στον χώρο, ενώ ταυτόχρονα γίνονται κάθε τόσο εργασίες συντήρησης των γηπέδων του και του αθλητικού του εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης και αξιοποίησης του χώρου, η Πρυτανεία θα προχωρήσει στην λειτουργία κυλικείου, ενώ ήδη έχουν γίνει κάποιες εργασίες σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών που προσφέρει στους αθλητές του.


Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι αθλητικές εκδηλώσεις και τα events που διοργανώνονται από το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και φιλοξενούνται στους χώρους του, με την συμμετοχή δεκάδες αθλητών, συλλόγων, φορέων και σπουδαστών, ενώ αξίζει να σημειωθεί η δυναμική παρουσία που έχουν οι ομάδες του Πανεπιστημίου σε όλα τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά πανελλήνια  πρωταθλήματα ή και διοργανώσεις.

Για να αθληθεί και να γυμναστεί κάποιος στους χώρους του Πανεπιστημιακού Γυμναστήριου χρειάζεται πρώτα να εγγραφεί, δίνοντας το συμβολικό ποσό των 100 ευρώ τον χρόνο, εφόσον είναι ένας απλός πολίτης, 50 ευρώ εφόσον εργάζεται μέσα στο Πανεπιστήμιο, ενώ για τους σπουδαστές και τους φοιτητές η άθληση είναι εντελώς δωρεάν.

Το patrasevents.gr ξεναγήθηκε στους χώρους του και μίλησε με τον φύλακα του γυμναστηρίου, Βασίλη Κυρίτση.



Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο της Πάτρας πήρε και πάλι ζωή