Όλα τα πιθανά σενάρια για την έκβαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου απεργάζονται πλέον στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρότι στο δημόσιο λόγο τους και παρά τις μεσημεριανές δηλώσεις του πρωθυπουργού την Τετάρτη, επιμένουν ότι θα υπάρξει συνολική διευθέτηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, έθεσε το θέμα του χρέους και το ζήτημα της συνολικής λύσης, στις χθεσινές επαφές του με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα πράξει τελικώς το Ταμείο σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πράγμα που από μόνο του προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα.

«Όχι» σε λύση-γέφυρα

Ο μεγαλύτερος εφιάλτης για το Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συνολική συμφωνία, αλλά «σπαστή». Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε ότι το θετικό DSA του Ταμείου  παραπέμπεται στις καλένδες, άρα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 

Κατά συνέπεια, το μόνο βέβαιον θα ήταν ότι η κυβέρνηση θα έκλεινε την τεχνική συμφωνία, ώστε να εκταμιευθεί το ποσό της δόσης προκειμένου να πληρώσει τις οφειλές της και θα έπαιρνε κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που όμως δεν θα ήταν αρκετά για το Ταμείο.