Αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και το φετινό καλοκαίρι στον χώρο των παλαιών Σφαγείων, στην πρώην Πολιτεία, παίρνοντας και πάλι ζωή.

Πρόκειται για ένα χώρο που επιλέγουν αρκετοί μάνατζερ καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και συναυλιών για να κάνουν εκεί συναυλίες και φεστιβάλ, αφού έχει όλες τις δυνατότητες και την δυναμική για τέτοιου είδους events.

Πέρα όμως, από τις εκδηλώσεις αυτές, ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της δημοτικής περιουσίας, παραμένει αναξιοποίητος. Η απάντηση της επιτροπής του διακρατικού προγράμματος  Interreg Ελλάδος – Ιταλίας, στην αίτηση για την δημιουργία καρναβαλικού χωριού, δεν έχει φτάσει ακόμα.

Η απάντηση ήταν να έρθει από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς οι τρεις εταίροι που έχουν ενδιαφερθεί για το έργο (το Επιμελητήριο Αχαΐας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Δήμος Πατρέων), έχουν καταθέσει τον σχετικό φάκελο και την τεχνική μελέτη του έργου εδώ και μήνες.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με ένα κονδύλι που θα φτάνει τα 750.000 ευρώ και θα περιλαμβάνει την δημιουργία καρναβαλικού μουσείου, καρναβαλικού εργαστηρίου, θεάτρου σκιών και ενός μίνι θεάτρου.

Οι υποδομές υπάρχουν και εφόσον έρθει η έγκριση της μελέτης από την ευρωπαϊκή επιτροπή του προγράμματος, απαντώντας θετικά έτσι στην σχετική αίτηση, θα δημιουργηθεί ένας χώρος που θα προσφέρει πολλά στην Πάτρα και στο καρναβάλι της.

Το Interreg Ελλάδος – Ιταλίας εντάσσεται σε μία ειδική μορφή προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν τις διαπολιτισμικές δραστηριότητες και τις πολιτισμικές δράσεις των μελών της. Είναι άγνωστο, ωστόσο, γιατί η απάντηση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.


Οι σκέψεις για τα πληρώματα του ΑΣΟ

Πάντως, εφόσον τελικά υπάρξει η σχετική έγκριση, στον χώρο αυτό δεν θα στεγαστούν τα καρναβαλικά πληρώματα του ΑΣΟ, όπως είχε ακουστεί παλιότερα.

Τα πληρώματα θέλουν έναν ιδιαίτερα μεγαλύτερο χώρο. Ούτε η πρώην Πολιτεία, αλλά ούτε και ο χώρος του καρναβαλικού εργαστηρίου του Δήμου στο Πετρωτό, είναι κατάλληλοι για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καρναβαλιστών.

Στις σκέψεις των αρμοδίων του Δήμου υπάρχουν δύο χώροι που ανήκουν στην δημοτική περιουσία οι οποίοι ίσως να πληρούν τις προϋποθέσεις που ζητούν τα καρναβαλικά πληρώματα. Ωστόσο, τις σκέψεις τους αυτές οι άνθρωποι του Δήμου θα τις γνωστοποιήσουν στους υπεύθυνους των πληρωμάτων στις επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν.

Θυμίζουμε ότι τα πληρώματα θα εργαστούν στον ΑΣΟ και το καρναβάλι του 2018 και στη συνέχεια ο χώρος θα μετατραπεί σε μεγάλο πολιτιστικό-αθλητικό κέντρο, με το έργο να μπαίνει στο πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, εξασφαλίζοντας έτσι την χρηματοδότηση του. Σύμφωνα πάντα με τις δεσμεύσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση στον Δήμο.