Σε δυσχερή οικονομική θέση έχει έρθει το Κωνσταντοπούλειο Ευγήρειο Ίδρυμα της Πάτρας εξαιτίας της υπέρ-φορολόγησης των τελευταίων ετών.

Ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και η μεγάλη φορολογία στα μισθώματα που έχουν επιβάλει οι πολιτικές του μνημονίου, έχει μειώσει τα έσοδα του ιδρύματος, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα και τα πάγια που χρειάζονται για την ομαλή λειτουργικότητα του.

Στο επίπεδο των εσόδων του ιδρύματος η μείωση των κονδυλίων και των επιχορηγήσεων που έπαιρνε από την πολιτεία έχει αδειάσει το ταμείο του ιδρύματος.

Η ετήσια επιχορήγηση των 160.000 έως 200.000 ευρώ που έπαιρνε το ίδρυμα από το κράτος μέσω της Νομαρχίας κόπηκε από το 2012 και μετά, με την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Επιπλέον, η φορολόγηση των ακινήτων και των μισθωμάτων, έχει μειώσει κατά το ήμισυ σχεδόν τα χρήματα που έπαιρνε το ίδρυμα από ενοίκια που είχε εξασφαλίσει μέσω δωρεών και προσφορών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσά που απαιτούνται για να πληρωθούν από το ίδρυμα ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι της ακίνητης περιουσίας του, ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ τον χρόνο. Εξάλλου, η μείωση των μισθών των συνταξιούχων είναι ένας ακόμα παράγοντας που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος.

Οι περισσότεροι από τους 90 τροφίμους που διαμένουν αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ υπάρχουν και ορισμένα άτομα που είναι άπορα, δίχως καν να έχουν σύνταξη.

Στα πάγια έξοδα του ιδρύματος, πέρα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του νερού θα πρέπει να προστεθούν και οι 43 μισθοί των εργαζομένων, ένας αριθμός που ήδη έχει μειωθεί σταδιακά από την εποχή που ξεκίνησε η κρίση.

Το σοβαρό ζήτημα του οικονομικού προβλήματος που έχει ξεκινήσει ήδη να κάνει επικίνδυνα την εμφάνιση του, απειλώντας το μέλλον του ιδρύματος, θα τεθεί στην Γενική Συνέλευση του ιδρύματος που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου. Εκεί θα συζητηθεί το όλο θέμα και θα τεθούν επί τάπητος τρόποι αντιμετώπισης του, τώρα που υπάρχουν περιθώρια. Γιατί διαφορετικά θα είναι αργά…