Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει, με το δεύτερο μέρος της prequel τριλογίας, που ξεκίνησε με το «Προμηθέας», στο κινηματογραφικό σύμπαν που ο ίδιος δημιούργησε με την πρώτη ταινία «Alien» του 1979 – μια ταινία ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου.

Με προορισμό έναν απομακρυσμένο πλανήτη σε ένα μακρινό σημεία του γαλαξία, το πλήρωμα του αποικιακού διαστημοπλοίου «Covenant» νομίζει ότι ανακαλύπτει έναν αχαρτογράφητο παράδεισο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν σκοτεινό, επικίνδυνο κόσμο – ο μόνος κάτοικος του οποίου είναι ο «συνθετικός» Ντέηβιντ, επιζών της καταδικασμένης αποστολής «Προμηθέας».

Το σενάριο αφενός πατάει πάνω στα γνωστά μοτίβα, δίχως να πρωτοτυπεί, αφετέρου διευρύνει και εμπλουτίζει περισσότερο την μυθολογία του «Alien». Ο Σκοτ μας δίνει μια ταινία σαφώς καλύτερη από το μετριότατο «Προμηθέας», με καθηλωτική δράση, τον τρόμο και τον φόβο να επικρατούν σε κάθε σημείο, με απίστευτα σκηνικά, με τα οπτικά εφέ (ψηφιακά και κυρίως μηχανικά) να είναι πραγματικά εξαιρετικά, ενώ η μουσική είναι υποβλητική και σε βυθίζει μέσα στον σκοτεινό κόσμο της ταινίας.

Η διεύθυνση φωτογραφίας εντυπωσιάζει με τα όμορφα πλάνα του πλανήτη με τους καταρράκτες, τα λιβάδια με σιτάρι, τα πανύψηλα δέντρα, τις καταιγίδες και την μαγευτική εξωγήινη πόλη με τα μνημεία


Ο Φασμπέντερ ως Ντέηβιντ που πρωτογνωρίσαμε στο «Προμηθέας» αλλά και ως Γουόλτερ είναι εξαιρετικός. Είναι αξιοσημείωτο πως καταφέρνει να παίζει διπλό ρόλο και να δίνει διαφορετικό στίγμα στον κάθε χαρακτήρα.

Έχει δουλέψει πάρα πολύ επίσης την προφορά του. Αν κι έχει μητρική γλώσσα τα γερμανικά, παίζει τον Ντέηβιντ με άψογη αγγλική προφορά και τον Γουόλτερ με πειστική προφορά αμερικάνου. Αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ηθοποιούς της γενιάς του.

Ακολουθεί ερμηνευτικά η Κάθριν Γουότερστον, σε έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο από το «Έμφυτο ελάττωμα», όπου αναδείχθηκε. Καταφέρνει να είναι πειστική τόσο ως ηρωίδα δράσης αλλά και ως γυναίκα που πενθεί μιας και χάνει τον σύζυγό της στην αρχή της ταινίας. Το υπόλοιπο καστ περνά σχεδόν απαρατήρητο, χωρίς όμως αυτό να πληγώνει την ταινία. 

Μειονέκτημα της ταινίας είναι το ότι όλοι σχεδόν οι χαρακτήρες χρωματίζονται από μια αφέλεια, το γνωστό κλισέ δηλαδή της χειρότερης επιλογής σε κρίσιμες αποφάσεις, που δεν δικαιολογείται μιας και πρόκειται για εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό. Γίνεται, προφανώς, για να διευκολυνθεί η εξέλιξη της πλοκής. 

Συνοπτικά, για εσάς που περιμένετε να δείτε ξανά τον τρόμο του διαστήματος σε όλο του το μεγαλείο, θα ανταμειφθείτε και με το παραπάνω. Η ταινία αυτή εξάλλου αποτελεί και τον προπομπό για το τι θα επακολουθήσει στην τρίτη ταινία που θα κλείσει την τριλογία. 

του Κώστα Νταλιάνη


Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ 
Σενάριο: Τζον Λόγκαν, Ντάντε Χάρπερ 
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάθριν Γουότερστον, Μπίλι Κράνταπ, Γκάι Πιρς, Ντάνι ΜακΜπράιντ 
Διάρκεια: 122' 

Παίζεται στον κινηματογράφο ODEON VESO MARE 
Αίθουσα: 03 ΠΑΤ 
Τρίτη 
23/05 : 19:30 | 22:00 
Τετάρτη 
24/05 : 19:30 | 22:00 

Αίθουσα: 05 ΠΑΤ 
Δευτέρα 
22/05 : 23:00 
Τρίτη 
23/05 : 20:30 | 23:00 
Τετάρτη 
24/05 : 20:30 | 23:00 

Αίθουσα: 06 ΠΑΤ 
Τρίτη 
23/05 : 21:15 
Τετάρτη 
24/05 : 21:15