Αναζητάμε την έμπνευση και τις ιδέες που θα μας βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα από μία διαφορετική όψη...

Γι αυτό και ενθουσιαστήκαμε τόσο για την πρωτοβουλία των Πατρινών Καλλιτεχνών να δημιουργήσουν με χρώματα και φαντασία μια μικρή γκαλερί -αν μπορούμε να το πούμε αυτό- στον 7ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών "Άγιος Ανδρέας".

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εικαστική παρέμβαση που κοσμεί την είσοδο του νέο-ανακαινισθέντος κτιρίου του νοσηλευτικού ιδρύματος  και που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη 18 Μάιου, με την τοποθέτηση των έργων.


Δημιουργίες στο "νέο" Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα

Είναι ένα εγχείρημα για το οποίο τόσο η κα. Κανέλλα Κοντονή που είναι μία εκ των υπευθύνων του συντονισμού, όσο και οι υπόλοιποι εθελοντές εργάστηκαν 5 μήνες από τη φάση της σύλληψης της ιδέας, του σχεδιασμού μέχρι και την  υλοποίηση.

Όπως αναφέρει η κα. Κοντονή στο patrasenvets.gr “Συνεργαστήκαμε πολλοί άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους για το καλύτερο αποτέλεσμα . Το σημαντικό είναι ότι ευαισθητοποιήσαμε πολίτες και επιχειρήσεις  για το νοσοκομείο  της πόλης τους οι οποίοι και έγιναν αρωγοί στην προσπάθειά μας.

Το νοσοκομείο αλλά και τα  έργα της εικαστικής παρέμβασης τα οποία είναι πανέμορφα και ικανά να σε κάνουν να νιώσεις πιο όμορφα από την παραμονή σου στο ίδρυμα, θα πρέπει να προσεχτούν από τους πολίτες ώστε να αντέξουν στο χρόνο."


Τα δικαιώματα των ασθενών:

“Το κάθε έργο αφορά και ένα δικαίωμα ασθενούς από τα 14 της Ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων. Σε κάθε ένα υπάρχει προθήκη κειμένου στα Ελληνικά και στα Αγγλικά όπου εξηγεί τι ακριβώς βλέπει ο επισκέπτης καθώς επίσης περιγράφει και το αντίστοιχο δικαίωμα. 

Όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε τη δράση , προβληματιστήκαμε αρκετά αν:

-Μπορεί η εικαστική δημιουργία να εκτεθεί σε έναν χώρο, όπου δοκιμάζεται το ανθρώπινο σώμα;

-Μπορεί η παρουσία ενός έργου τέχνης να δώσει έμπνευση και ελπίδα σε μια ανθρώπινη ψυχή, που αγωνίζεται να αναρρώσει;

-Μπορεί η καλλιτεχνική έκφραση να «παντρευτεί» αρμονικά με την ασθένεια, για να στηρίξει τελικά τη μάχη για την ίδια τη ζωή;

Η καλύτερη απάντηση για τους προβληματισμούς μας αυτούς ήρθε την ημέρα της τοποθέτησης των έργων ….ένας κύριος λοιπόν που μας παρακολουθούσε αρκετή ώρα μας είπε: «βρε παιδιά όση ώρα είμαι εδώ και παρατηρώ τα έργα των καλλιτεχνών, έχω ξεχάσει ότι βρίσκομαι σε νοσοκομείο , έχει «φύγει» το μυαλό μου»”, επισημαίνει η κα. Κοντονή.


Θα πρέπει να σημειώσουμε πως κατά το παρελθόν είχε γίνει ένα graffiti στην πύλη του νοσοκομείου, θέλοντας να μας υπενθυμίζει την ανάγκη για αιμοδοσία ενώ το 2014 οι «Κοινωνικοί Λειτουργοί ΕΝτάξη» με μαθητές εθελοντές και καλλιτέχνες ζωγράφισαν τους τοίχους και δημιούργησαν μηνύματα για την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο!

Διαβάστε το παρακάτω κείμενο που είναι τοποθετημένο στους χώρους της εικαστικής παρέμβασης και εξηγεί τι ακριβώς βλέπει ο επισκέπτης ενώ ακολουθούν οι φωτογραφίες του patrasevents.grαπό την επίσκεψή μας στον χώρο:

Εικαστική παρέμβαση για ταδικαιώματα των ασθενών

με την εθελοντική συμβολή Πατρινών καλλιτεχνών και την ευγενική  χορηγία επιχειρήσεων της πόλης

Συντονιστής

Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας

Σκοπός

Να παραθέσουμε  την καλλιτεχνική έμπνευση ως αντίδοτο στην αγωνία και τον φόβο που γεννά η ασθένεια.

Επιπλέον,  η τέχνη έχει σκοπό να αφυπνίσει και να λειτουργήσει  παρηγορητικά διότι τα έργα τέχνης  στηρίζουν την ζωή, προσφέρουν ομορφιά και αισθητική απόλαυση και υπενθυμίζουν αξίες, που ίσως στον δύσκολο χώρο του νοσοκομείου ξεχνιούνται.

Στόχος

Να γίνει πιο εύληπτη η γνώση των δικαιωμάτων των ασθενών μέσω της τέχνης, η οποία λειτουργεί στην κατεύθυνση αυτή με τόσο ευρηματικό και διακριτικό τρόπο.


"Το ευχαριστώ μας είναι από καρδιάς και αφορά μεμονωμένους πολίτες αλλά και επιχειρήσεις τους οποίους θα αναφέρουμε σε δελτίο τύπου που θα εκδώσουμε.

Να κλείσω με ένα αγαπημένο μου παραμύθι παραλληλίζοντάς το με το αποτέλεσμα που πετύχαμε:

«Υπήρχε ένα σπουργιτάκι που, όταν άκουγε τη βροντή της θύελλας, ξάπλωνε στη γη και σήκωνε τα μικροσκοπικά πόδια του προς τον ουρανό.

 – Γιατί το κάνεις αυτό; το ρώτησε μια πονηρή αλεπού. Για να προστατέψω τη γη, που έχει τόσα ζωντανά πλάσματα! απάντησε το σπουργιτάκι. Σηκώνω τα πόδια μου για να συγκρατήσω τον ουρανό, σε περίπτωση που φανούμε άτυχοι και ο ουρανός πέσει πάνω μας. 

– Τα καχεκτικά ποδαράκια σου να συγκρατήσουν τον απέραντο ουρανό; με απορία και ειρωνεία ρώτησε η αλεπού.

 – Ο καθένας εδώ κάτω στη γη έχει το δικό του κομμάτι ουρανού να συγκρατήσει, απάντησε το σπουργίτι.

Εμείς συγκρατήσαμε το δικό μας κομμάτι ουρανού …", ολοκλήρωσε η κα Κοντονή.Σε προηγούμενη δράση τους στην πύλη του νοσοκομείου


Περιμετρικά του νοσοκομείου υπάρχουν γκράφιτι για τη ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο