Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο» το Σάββατο, 20 Μαΐου 2017, στο θεατράκι της μαρίνας.

Το Φεστιβάλ οργανώθηκε για ένατη συνεχή χρονιά από την Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας (Ε.Κ.Ν.Α. – Νεολαία Ε.Κ.Ν.Α.) και τη Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε.) με τη βοήθεια και τη συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και του Δήμου Πατρέων, τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και του «Σπιτιού της Κύπρου» και την ευγενική χορηγία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.


Στη μεγάλη γιορτή της παράδοσης συμμετείχαν τα Χορευτικά Συγκροτήματα της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, του «Φάρου» Ποντίων Πατρών, του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Αχαΐας «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων «Ο Άγιος Γεράσιμος», του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη» και η Χορευτική Ομάδα «Ακρίτες του Αιγαίου».

Ο Οργανωτικός Υπεύθυνος του Φεστιβάλ, κ. Σταύρος Πολυβίου, εξήρε την συνεισφορά των πολυάριθμων εθελοντών, μουσικών, τραγουδιστών, χορευτών και θεατών του Φεστιβάλ, οι οποίοι προσδίδουν κάθε Μάη ένα ιδιαίτερο, παραδοσιακό χρώμα στη μαρίνα της Πάτρας. «Όσο η Κύπρος δεν αναπνέει τον αέρα της Ειρήνης και της Ελευθερίας, θα υπενθυμίζουμε αδιαλλείπτως ότι μια ταλαιπωρημένη πατρίδα περιμένει την ημέρα της δικαίωσης. Και με αυτήν την προσμονή χορεύουμε και τραγουδάμε. Για ένα αύριο χωρίς στρατούς, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς εμείς και εκείνοι.».


Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, κ. Μιχάλης Σαμμούτης, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής και της προσφοράς των πολιτιστικών συλλόγων της Αχαΐας. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες και τους θεατές να επισκεφθούν το υπέροχο νησί της Κύπρου και να ζήσουν από κοντά τις φυσική και πολιτιστική ομορφιά της.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Ειρηναίος Σωτηρόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος και ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης.

Την βραδιά τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων κ. Οδυσσέας Κουφοπαύλου, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταμάτης Αλαχιώτης, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων κ. Θεόδωρος Τουλγαρίδης και οι Πρόεδροι όλων των προσκεκλημένων Συλλόγων και Χορευτικών Ομάδων ή εκπρόσωποί τους: οι κ. Ελένη Σαουλίδου («Φάρος» Ποντίων Πατρών), Γιάννης Πορφύρης (Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων), Κωνσταντίνος Τσίρης (Πανηπειρωτικός Σύλλογος), Ιωάννης Σίδερης (Σύλλογος Λευκαδίων), Φραγκίσκος Βόμβυρας («Ακρίτες του Αιγαίου»), Μιχάλης Τσομπανίδης (Παμμικρασιατικός Συνδέσμος) και Τζόγια Καππάτου (Σύλλογος Κεφαλλήνων).


Βίντεο: Fanis Mantzos, Maria_st_11 - Φωτογραφίες: Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας