Στα πλαίσια των κοινωνικών παρεμβάσεων της μέσω της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών για την προστασία του Περιβάλλοντος και εν γένει της Ποιότητας ζωής η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στήριξε την πρωτοβουλία των στελεχών του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών με στόχο την ενίσχυση του δικτύου καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας.

Η Κοινο_Τοπία διέθεσε αρχικά το ποσό των 400€ από το ταμείο του συλλόγου για την αγορά του πρώτου εξοπλισμού καλώντας ταυτόχρονα τα μέλη και τους φίλους της να υποστηρίξουν με δωρεές αυτή την προσπάθεια. Το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 350€ αλλά και μια σημαντική δωρεά 500€ από τον υποστηρικτή της Κοινο_Τοπίας και ενεργό πολίτη Αλέξανδρο Δεληγιάννη.

Με το συνολικό ποσό των 1.250€ που συγκεντρώθηκε με συνέργεια της Κοινο_Τοπίας αλλά και με τα 650€ που συγκεντρώθηκαν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν εγκατασταθεί 4 σταθμοί μέτρησης (Ρίο, Αγυιά, Τριών Ναυάρχων, Νέο Λιμάνι), 2 άλλοι είναι σε φάση τοποθέτησης, 2 έχουν παραγγελθεί ενώ έχει εγκατασταθεί η πρώτη πανοραμική κάμερα για την καταγραφή των ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Παράλληλα γίνεται συνεχής έλεγχος της καλής λειτουργίας και της αξιοπιστίας των σταθμών ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Patras IQ» έγινε και η πρώτη παρουσίαση λειτουργίας του συστήματος ΑΙΘΕΡΑΣ με στοιχεία από τους δημιουργούς του σε μέλη της Κοινο_Τοπίας αλλά και στο ευρύ κοινό.


Σε σχεδιασμό βρίσκεται η παραγγελία τουλάχιστον άλλων 2 σταθμών μέτρησης ενώ αναζητείται συνεργασία με κάποιον φορέα που έχει την εμπειρία κατασκευής ιστοσελίδων και GIS για την παρουσίαση του ΑΙΘΕΡΑ. 

Η αξιοπρόσεχτη προσπάθεια με την ονομασία ΑΙΘΕΡΑΣ που ήρθε να συμπληρώσει και να αναβαθμίσει τις πληροφορίες από τις καταγραφές που ήδη γίνονταν αλλά κυρίως να παρέχει μέσω εφαρμογής στοιχεία για τις τρέχουσες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης (on time) είναι πρωτοβουλία του καθηγητή του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέα Καζαντζίδη και των δύο συνεργατών του Γιώργου Κοσμόπουλου και Βασίλη Σαλαμαλίκη. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες. Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και για ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.