Εφτά μόλις παραλίες της Αχαΐας πήραν την «Γαλάζια Σημαία» από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) που αποτελεί τον διαχειριστή του διεθνούς ομώνυμου προγράμματος.

Από αυτές τις εφτά παραλίες καμία δεν είναι κοντά στην Πάτρα ή καλύτερα στην επικράτεια του δήμου Πατρέων, παρόλο που οι περισσότερες από αυτές θα «βουλιάζουν» από εδώ και στο εξής κάθε Σαββατοκύριακο από τον κόσμο.

Μιλάμε για τις παραλίες όπως η Πλαζ, το Ρίο, ο Καστελόκαμπος, τα Βραχνέικα, τα Αραχωβίτικα, η Ροδινή και αρκετές ακόμα που βρίσκονται κοντά στην Πάτρα και μέσα στα όρια του δήμου.

Καμία από αυτές τις παραλίες που βρίσκονται κοντά στην Πάτρα δεν είναι αντάξια μια "γαλάζιας σημαίας". Ουσιαστικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν διαθέτουν την κατάλληλη ποιότητα των θαλασσινών υδάτων ούτως ώστε να βραβευτεί.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν παίρνει η κάθε μία από αυτές  ένα απλό "καλή" στην αξιολόγηση και αυτό σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια των λουομένων.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το νερό στις θάλασσες κοντά στην Πάτρα είναι κατάλληλο για κολύμβηση, όπως έχει φανεί σε αρκετές σχετικές επιστημονικές μετρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.


Ωστόσο, η «Γαλάζια Σημαία» δίνει σίγουρα ένα διαφορετικό "κύρος" στις παραλίες της Ελλάδας, αλλά και την δυνατότητα σε οποιαδήποτε περιοχή να αναπτυχθεί τουριστικά και να προσελκύσει μέσω των παραλιών της επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Αυτή η προοπτική, μάλλον, είναι χαμένη και το φετινό καλοκαίρι για την Πάτρα. Ωστόσο, οι Πατρινοί δείχνουν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους, γύρω από τις παραλίες της πόλης και να εμπιστεύονται τα νερά του Πατραϊκού.

Από την μία η βενζίνη και τα αυξημένα έξοδα του να μετακινηθεί κάποιος μακριά για μπάνιο και από την άλλη ο ελάχιστος χρόνος αφήνει πίσω στις προτιμήσεις των λουόμενων κάποια από τις "γαλάζιες" παραλίες της Αχαΐας.

Να σημειώσουμε ότι, στην Αχαΐα Γαλάζιες σημαίες έχουν οι:

Δήμος Δυτικής Αχαΐας

Καλογριά/Kalogria Beach

Νιφορέικα

Λακκόπετρα/Lakopetra Beach

Τηγάνια

Δήμος Αιγιαλείας

Αλυκή

Διγελιώτικα

Πούντα.