Η απόλυτη απεραντοσύνη είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα μίας από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες του κόσμου. Η απόλυτη γαλήνη, τα ατελείωτα ποτάμια, τα άγρια μογγολικά άλογα και ένας λαός σκληραγωγημένος συνθέτουν το σκηνικό της Μογγολίας.

Στην πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ, το βουδιστικό μοναστήρι Γκαντάν Χιίντ αποτελεί σημαντικό τόπο προσκυνήματος και κατασκευάστηκε το 1840.

Σε υψόμετρο 1350 μέτρων η πρωτεύουσα της χώρας είναι μια γραφική πόλη γεμάτη αντιθέσεις που τελευταία αρχίζει να εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης.

Οι φιλόξενοι νομάδες ζουν σε κυκλικές σκηνές, τα γκερ που είναι στημένες ανάμεσα σε λόφους και κοντά σε ποτάμια με απέραντη θέα στα όμορφα μωβ αγριολούλουδα και στα κοπάδια από γιακ.

Το μοναστήρι Γκαντάν αποτελεί το πιο σπουδαίο αξιοθέατο στην Ουλάν Μπατόρ και ξεκίνησε να κτίζεται το 1838, ωστόσο ολοκληρώθηκε μετά από 70 χρόνια. Το όνομα του σημαίνει «το μεγάλο μέρος της απόλυτης χαράς».

Αξίζει να επισκεφθείτε το επιβλητικό, χειμερινό παλάτι που αποτελούσε τον τόπο κατοικίας του τελευταίου θρησκευτικού ηγεμόνα, του 8ου Χαν, το ναό Choijin Lama και να παρακολουθήσετε τους παραδοσιακούς σαμανικούς χορούς.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μογγολίας φιλοξενεί τα απολιθωμένα χέρια, που βρέθηκαν τη δεκαετία του ’60 στην έρημο Gobi. Το υπόλοιπο, ολοκληρωμένο σώμα του πλάσματος ανακαλύφθηκε μόλις το 2014.

Το Ερντενέζου ή αλλιώς το μοναστήρι με τους τρεις Βούδες αποτελεί ένα παλιό ναό που επαναλειτούργησε το 1965 σαν μουσείο ενώ έχει χαρακτηριστεί πολιτιστικός θησαυρός από την UNESCO.

Το γιγαντιαίο, ασημένιο άγαλμα του πιο άγριου πολεμιστή της χώρας, του Τζένγκις Χαν βρίσκεται κοντά στο Nalaikh ενώ στους λόφους γύρω από την πόλη θα δείτε σκαλισμένο το πορτρέτο του.

Κάθε καλοκαίρι, διοργανώνεται το φεστιβάλ Naadam, όπου οι Μογγολέζοι αγωνίζονται στην ιππασία, την πάλη και την τοξοβολία.


Πληροφορίες

Μογγολία / Ασία

Διαφορά ώρας: 6 ώρες μπροστά

Νόμισμα: Τουγκρίκ Μογγολίας ( 1 ευρώ ισοδυναμεί με 2.623 τουγκρίκ Μογγολίας)

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 23 ώρες και 25 λεπτά από την Αθήνα μέσω Μόσχας και 29 ώρες και 10 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Μόσχας.