Είναι ένα βυζαντινό μνημείο και έχει κτιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στις πλαγιές του Παναχαϊκού, στην Πλατανόβρυση, στα ορεινά της Αχαΐας.

Πρόκειται για έναν ναό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που τον κάνει να ξεχωρίζει και είναι αφιερωμένος στη Κοίμηση της Θεοτόκου που βρίσκεται στην Κάτω Πλατανόβρυση, στον Δήμο Ερυμάνθου.

Ο ναός είναι σε σχέδιο βυζαντινής τρίκλιτης Βασιλικής, κτισμένος στα 1.400 μ.Χ. και οικοδομήθηκε πάνω σε τμήμα Ρωμαϊκού κτιρίου, πιθανότατα σε λουτρά.

Ο ναός λέγεται και Παναγιά της Μέτζενας (η διαφορετική ονομασία της Πλατανόβρυσης), ενός χωριού που το όνομά του και μόνο μαρτυρά τα πλατάνια και τα νερά της περιοχής.

Στον αύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού που σε συνεργασία με το Δήμο, πραγματοποιεί κάθε έτος εκδηλώσεις για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής της αξίας είναι ότι στην Πελοπόννησο, υπάρχουν μόλις άλλες δύο, τρίκλιτες Βασιλικές, η Μονή των Βλαχερνών στην Ηλεία και η Μητρόπολη του Μυστρά του 10ου αιώνα μ.Χ.

Πάντως, ο επισκέπτης στην Πλατανόβρυση αξίζει να δει τα ερείπια Οικισμού Ιστορικών χρόνων στη θέση Ελληνικό, τη Μονή Μπαμπιώτη με μία  χαρακτηριστική κρήνη με κούτουλα και επιγραφή, το ναό της Αγίας Παρασκευής καθώς και το σπήλαιο προσκυνήματος στην ομώνυμη πηγή, όπως και το Ναό του Αγ. Αθανασίου.