Μεγάλη κινητοποίηση πρόκειται να γίνει στην ΕΛ.ΑΣ. αυτές τις μέρες, προκειμένου να μπορέσουν εννέα κρατούμενοι, μαθητές του σχολείου που λειτουργεί στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου να μεταβούν στο Γενικό Εσπερινό Λύκειο για να δώσουν προαγωγικές εξετάσεις.

Πρόκειται για εννέα κρατούμενους που έχουν μεγάλη θέληση και δίψα για μάθηση, ακόμα και πίσω από τα κάγκελα, αλλά και σχέδια για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αν γίνεται και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους εννέα κρατούμενους, πέρα από τις προαγωγικές εξετάσεις θα δώσουν στη συνέχεια και πανελλήνιες. Οι κρατούμενοι, πέρα από την δίψα που έχουν για μάθηση, έχουν επιδείξει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrasevents.gr, μια άριστη συμπεριφορά απέναντι στους καθηγητές τους, εκ των οποίων κάποιοι διδάσκουν και στο Εσπερινό, στο σχολείο δηλαδή που θα μεταβούν για εξετάσεις.

Ωστόσο, το συγκρότημα του Τεμπονέρα πρόκειται να είναι «αστακός» τις ημέρες που έρχονται, καθώς δεν παύει κάποιοι από τους κρατούμενους να είναι βαρυποινίτες και η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να πάρει τα μέτρα της για κάθε ενδεχόμενο.

Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι εξετάσεις αυτές θα μπορούσαν να είχαν γίνει εντός του σωφρονιστικού καταστήματος των φυλακών, έχοντας μάλιστα την σύμφωνη γνώμη των καθηγητών και των μαθητών. Το σχετικό αίτημα ωστόσο, απαντήθηκε αρνητικά από την διοίκηση των φυλακών.

Έτσι, η τοπική ΕΛ.ΑΣ. είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση για την μεταγωγή και την φύλαξη των κρατούμενων - μαθητών.