Κατακόρυφη πτώση έχει σημειωθεί στις τιμές στην αγορά των ακινήτων  τους μήνες της εποχής της κρίσης. 

Η ανάκαμψη της αγοράς στον συγκεκριμένο κλάδο θα αργήσει αρκετά να επέλθει και αυτό φαίνεται από τις τιμές που συναντάει κανείς στις πωλήσεις των ακινήτων, κάνοντας μία μίνι έρευνα, έστω και διαδικτυακή.

Όσοι έχουν χρήματα στις τραπεζικές τους καταθέσεις και δεν φοβούνται τον ΕΝΦΙΑ και την φορολογική λαίλαπα που έχει γονατίσει την αγορά ακινήτων, μπορούν να προχωρήσουν σε συμφέρουσες επενδύσεις αγοράζοντας μονοκατοικίες, μεζονέτες και νεοκλασικά "μισό τιμής".

Ακίνητα «φιλέτα» που μπορεί να βρίσκονται ακόμα σε κομβικά σημεία του εμπορικού κέντρου της Πάτρας, σε τιμές ευκαιρίας που ήταν αδύνατον να φανταστεί κάποιος πριν από τις εποχές της κρίσης.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και βρήκαμε ορισμένα "τρανταχτά" κοιτάζοντας στο spitogatos.gr, σε ένα από τα πιο γνωστά site στον κλάδο του. Τριώροφο 610 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Γούναρη, στο κέντρο της Πάτρας πωλείται στα 600.000 ευρώ. Μεζονέτα 110 τετραγωνικών μέτρων πάλι στο κέντρο, στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας βγαίνει στο «σφυρί» μόλις στα 60.000 ευρώ.

Νεοκλασικό διώροφο κτίριο στο κέντρο της Πάτρας 175 τετραγωνικών στα 150.000 ευρώ. Θέλετε και άλλα; Διώροφο ακίνητο 215 τετραγωνικών σε κεντρικό δρόμο της πόλης το αγοράζει κανείς στα 350.000 ευρώ, ενώ ένα τριώροφο κτίριο στην Τριών Ναυάρχων, 240 τετραγωνικών το βρίσκει κανείς στην τιμή των 230.000 ευρώ.

Διώροφο κτίριο 170 τετραγωνικών, στο κέντρο πάλι της Πάτρας, σε γωνιακό δρόμο δίνεται στα 145.000 ευρώ, ενώ αυτόνομο κτίριο 300 τετραγωνικών μέτρων, με δύο ορόφους και κατάστημα πωλείται στα 550.000 ευρώ. Μιλάμε για κτίρια όπου η αγοραστική τους αξία τα χρόνια πριν από τη κρίση ήταν τουλάχιστον διπλάσια της τιμής που πωλούνται τώρα.


Πτώση εκτός κέντρου αλλά και σε "loux" συνοικίες

Παρόμοια πτώση παρατηρεί κανείς κοιτάζοντας τα κτίρια που έχουν βγει στο «σφυρί» και βρίσκονται εκτός κέντρου.

Όπως για παράδειγμα το ακίνητο στα Ταμπάχανα, 222 τετραγωνικών που δίνεται 150.000 ευρώ ή το κτίριο στα Σύνορα, των 225 τετραγωνικών που το βρίσκει κανείς στα 100.000 ευρώ.

Ακόμα όμως και στις πιο πολυτελή περιοχές οι τιμές έχουν πάρει την κατιούσα. Κτίριο 268 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή της Τερψιθέας πωλείται μόλις στα 105.000 ευρώ, μια μεζονέτα στο Προάστιο 250 τετραγωνικών μέτρων πωλείται στα 195.000 ευρώ, ενώ μια μονοκατοικία 270 τετραγωνικών, στην Καριά  πωλείται στα 330.000 ευρώ

Συμπερασματικά, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ψάχνουν τρόπους για να τα πωλήσουν και να τα ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο. Όμως οι αγγελίες αυτές είναι εδώ και μήνες η κάθε μία αναρτημένες. Άρα ο κόσμος παρά τις χαμηλές τιμές δεν αγοράζει…

(Οι φωτογραφίες είναι από το site spitogatos).