Ο Δήμος Πατρέων τίμησε την 9η Μάη, ορόσημο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών, καθώς και τους απαγχονισθέντες από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στις  9 Μαΐου 1944, με εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα Τρίτη 9 Μάη στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί φίλες και φίλοι.

Τιμάμε σήμερα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους πατριώτες που οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, κρέμασαν για να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους αγωνιστές για την δράση τους και ταυτόχρονα να τρομοκρατήσουν το λαϊκό Κίνημα που φούντωσε τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Η αθάνατη Εθνική Αντίσταση, αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός, γιατί κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν οργανωμένα, η τεράστια πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας με πρωτοπορία τον ένοπλο μαζικό αντάρτικο Λαϊκό Στρατό, τον θρυλικό ΕΛΑΣ.

Οι δυσκολίες  μεγάλες, οι θυσίες τεράστιες, αλλά το μεγαλείο της συνειδητής μαζικής πολιτικής και της ένοπλης δράσης αξεπέραστο.

9 Μάη του 1945. Μέρα που η ναζιστική Γερμανία, συνθηκολογεί άνευ όρων.

Μέρα που σημαία της απελευθέρωσης, κυμάτισε στο Ράιχσταγκ (το κτίριο που στεγάζει το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο), το Σύμβολο του φασιστικού ιμπεριαλιστικού «άξονα».

Μέρα που οφείλει ο κάθε ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ως ελάχιστο, να αποδώσει φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, για τη συντριβή του φασισμού. Να φέρνει στην μνήμη του, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας. Ιστορία που γράφτηκε με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων.

50 εκατομμύρια οι νεκροί.

Απίστευτη η θυσία του Σοβιετικού λαού. 20 εκατομμύρια οι νεκροί Σοβιετικοί, μαζί με τους αναπήρους, 30 εκατομμύρια (δύο φορές ο πληθυσμός της χώρας μας). 375.000 οι νεκροί της Βρετανίας, 405.000 των ΗΠΑ, περίπου 400.000 του Ελληνικού λαού.

260 δισ. δολάρια, είναι το συνολικό ύψος των ζημιών που υπέστη η Ευρωπαϊκή Ήπειρος στη διάρκεια του πολέμου.

Η 9η Μάη ήταν και θα είναι η ημέρα - ορόσημο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σε πείσμα όλων όσοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία, για να ξεχάσουν οι λαοί, οι νεότερες γενιές την Αντιφασιστική Νίκη και κυρίως τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν από αυτήν.

Η ιστορία, αυτή, που γράφτηκε με το αίμα των λαών, γίνεται προσπάθεια να "ξαναγραφτεί", ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Στην παραχάραξη της Ιστορίας πρωτοστατεί η Ε.Ε. που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως "Ημέρα της Ευρώπης", ενώ την ίδια στιγμή με διάφορα προγράμματα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό.

Οι μέχρι τώρα αστικές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συμμετέχουν ενεργά στην παραχάραξη.

Συγχέουν σκόπιμα και ανιστόρητα την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης με την "Ημέρα της Ε.Ε.", για να πείσουν το λαό ότι η Ε.Ε., η ιμπεριαλιστική αυτή συμμαχία, μπορεί με διαπραγματεύσεις να διορθωθεί και να ξαναγυρίσει δήθεν "στις καλές της ρίζες".

Tο Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του, καλούσε Περιφέρειες και Δήμους, να πάρουν πρωτοβουλίες που θα χρηματοδοτηθούν αδρά για να ενημερωθούν, ιδιαίτερα οι νέοι, για τον «παράδεισο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, ο Δήμος Πατρέων αρνήθηκε να το υλοποιήσει και το επέστρεψε ως απαράδεκτο στον αποστολέα.

Με αφορμή την σημερινή εκδήλωση, δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε σε φιέστες εξωραϊσμού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταστρέφει το λαό μας.

Ο φασισμός γεννιέται από τα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος.

Ο μεγάλος διανοητής Μπέρτολτ Μπρεχτ, είπε:

«Ο καπιταλισμός στις φασιστικές χώρες, υπάρχει πια μονάχα σαν φασισμός και ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί, παρά σαν καπιταλισμός, στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς και πιο δόλιος καπιταλισμός. Πώς λοιπόν τώρα να πει κάποιος αντίπαλος του φασισμού την αλήθεια για το φασισμό, όταν δεν θέλει να πει τίποτα για τον καπιταλισμό, που τον προκαλεί; Πώς να ‘χει η αλήθεια αυτή πραχτική σημασία;».

Η αστική τάξη, όποτε το έχει ανάγκη, καταλύει την αστική δημοκρατία, τον αστικό κοινοβουλευτισμό και νομιμότητα.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο πρώτος, ήταν αποτέλεσμα των ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνθηκαν στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και οδήγησαν σε γενικευμένο πόλεμο.

Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή μας οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας.

Μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι ανταγωνίζονται για τη μοιρασιά.

Μερίδιο διεκδικεί η Τουρκική αστική τάξη και μέσω της κυβέρνησης Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και παρεμβαίνει ανοιχτά στα Βαλκάνια.

Μερίδιο επίσης στη μοιρασιά, διεκδικεί και η Ελληνική αστική τάξη, γι αυτό συμμετέχει  σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σε 13 Νατοϊκές αποστολές εκτός συνόρων.

Τα Βαλκάνια αποτελούν μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στα ιμπεριαλιστική πολεμικά σχέδια, την αλλαγή των συνόρων, στην εμπλοκή της χώρας μας στις αντιπαραθέσεις που θα το πληρώσουν ακριβά οι λαοί ολόκληρης της περιοχής.  

Οι επεμβάσεις και οι δεκάδες τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι, καταστρέφουν χώρες και λαούς προκαλώντας εκατομμύρια πρόσφυγες και ξεριζωμένους.

Σήμερα, πιο έμπειροι, έχοντας βγάλει συμπεράσματα από την ιστορική πορεία, πρέπει να συνδυάζουμε και να μην αποσπούμε την πάλη κατά του φασισμού, από τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών κατακτήσεων, από την πάλη για να μπει ένα τέλος στην βαρβαρότητα, στους πολέμους, στις κρίσεις, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και του λαού.

Φίλες και φίλοι,

Οι κρεμασμένοι εδώ στα Ψηλαλώνια, όπως και όσοι έπεσαν σε άνιση μάχη και αγώνα, θα συντροφεύουν την σημερινή πάλη μας για να ξημερώσουν καλύτερες, χωρίς πείνα και πόλεμο, χωρίς κρίσεις, ανεργία και φτώχεια.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».


Αμέσως μετά την ομιλία του Δημάρχου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου, από τον Αντιδήμαρχο, Διονύση Πλέσσα εκ μέρους του Δήμου Πατρέων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Δριβίλας, ο Αχαιός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης, ο Μιχάλης Αναστασίου, μέλος της Επιτροπής ΚΚΕ Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της ΚΝΕ, Αντώνης Δημητρούκας, η δημοτική σύμβουλος Ουρανία Μπίρμπα από την παράταξη «ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη», εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Σταυρούλα Παναγοπούλου – Νικολάου, ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Κώστας Γιαννόπουλος, ο Γ.Γ της ΟΕΒΕΣΝΑ, Δημήτρης Νικολακόπουλος, η ανιψιά του Κωνσταντίνου Κακού, Ολυμπία Κακού, ο Θανάσης Κολλιτσίδας από τον Σύλλογο Πέτρινα Χρόνια, ο πρώην Πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου Πατρών, «Ο Άγιος Γρηγόριος», Νίκος Δούρος και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και Αρχών.