Κατάμεστο ήταν την Κυριακή το βράδυ το Θέατρο Μπάρι στην εκδήλωση – συζήτηση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΠΟΛΙΤΕΙΑ με θέμα «Η Αχαΐα της σταφίδας».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο ιστορικός Βασίλης Κ. Λάζαρης, ο  δικηγόρος, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Χρήστος Αθαν. Μούλιας, ο Δρ Ιστορίας Στάθης Κουτρουβίδης (Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων) και ο απόγονος του σταφιδέμπορα Φρέντ Μπάρρυ, ο Άλμπερτ, ο οποίος επέστρεψε μετά από περισσότερα από 30 χρόνια στο χώρο των σταφιδαποθηκών/εργοστασίου που διατηρούσε παλαιότερα στον ομώνυμο χώρο η οικογένειά του και που σήμερα στεγάζει τη Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Λίνα Μπάστα.


Οι ομιλητές έκαναν μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που σχετίζονταν με την παραγωγή και διακίνηση της σταφίδας σε τοπικό επίπεδο και στις πολύπλευρες επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές, που βίωσε η περιοχή από την κατεξοχήν ασχολία με το προϊόν για περισσότερο από έναν αιώνα.

Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι το λιμάνι της Πάτρας υπήρξε το κατεξοχήν λιμάνι του εμπορίου του προϊόντος, ότι η σταφίδα προκάλεσε ένοπλες εξεγέρσεις και κλόνισε κυβερνήσεις, γνώρισε κύκλους ακμής και παρακμής και δημιούργησε τρία εσωτερικά μεταναστευτικά κύματα από τα ορεινά του νομού μας προς τις πεδινές σταφιδοπαραγωγικές περιοχές, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων παράλιων οικισμών.

Ο Άλμπερτ Μπάρρυ συναισθηματικά φορτισμένος, θυμήθηκε γεγονότα από την παιδική του ηλικία στο εργοστάσιο και έδωσε βιωματικές πληροφορίες από την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διακίνηση του «χρυσού» της σταφίδας.

Η εκδήλωση θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό ΠΟΛΙΤΕΙΑ ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και ιδιαίτερα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για την παραχώρηση του Θεάτρου, στο εμβληματικό άλλοτε κτήριο για την ιστορία της σταφίδας στην πόλη και ενημερώνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες θεματικές εκδηλώσεις που θα προβάλλουν κοινωνικά, ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Το νέο τεύχος του περιοδικού ΠΟΛΙΤΕΙΑ κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και η πρόσβαση είναι ελεύθερη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://politeiamag.blogspot.gr/

Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι του Γιάννη Ντάρλα.Η Αχαΐα της σταφίδας part 1


Η Αχαΐα της σταφίδας part 2


Η Αχαΐα της σταφίδας part 3


Η Αχαΐα της σταφίδας part 4