Το Έκθεμα του Μήνα για το μήνα Μάιο είναι αφιερωμένο στη μητέρα. Στις 14 Μαΐου, ημέρα της Γιορτής της Μητέρας, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό, στον προθάλαμο του Μουσείου, ένα επιτύμβιο ανάγλυφο των ύστερων αρχαϊκών χρόνων (τέλος 6ου / αρχές 5ου αι. π.Χ.), το οποίο  βρέθηκε το 1968 από ψαράδες μέσα σε βαλίτσα που επέπλεε στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα  ιδιαίτερο έργο, καθώς αποτελεί ένα από τα ελάχιστα γνωστά παραδείγματα αρχαϊκών επιτύμβιων ανάγλυφων που απεικονίζει τη μητέρα με το μικρό παιδί στα χέρια της.

Το έκθεμα συνοδεύει πλούσιο εποπτικό υλικό. Σύντομη παρουσίαση κατόπιν συνεννόησης κάθε Τρίτη και Πέμπτη 9:00 – 11:00 από την επιμελήτρια Δρ. Κων/λα Χαβέλα. Τηλ. Επικοινωνίας: 2613 616113.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ ΜΑΪΟΥ

Με τη μαμά στο Μουσείο

Την Ημέρα της Γιορτής της Μητέρας (Κυριακή 14/05/2017) τα παιδιά μαζί με τις μητέρες τους θα  έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Έκθεμα του Μήνα που είναι αφιερωμένο στη μητέρα μέσα από  μικρές παρουσιάσεις. Στη συνέχεια με τις μπογιές τους όλα τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν ένα
δώρο και να ευχηθούν χρόνια πολλά στην αγαπημένη τους μαμά.

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 5-12 χρονών. Διάρκεια: 1 ώρα. Ώρες Διεξαγωγής: 10:00–11:00 και 11:00-12:00. Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής 09/05/2017. Τηλ. Επικοινωνίας: 2613 616113.

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος: Δρ. Κων/λα Χαβέλα.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Με αφορμή τον πανάρχαιο μύθο της Μέδουσας-Γοργούς και την απεικόνισή της σε εκθέματα του Μουσείου της Πάτρας, καθώς και το νεώτερο τοπικό μύθο της «Πατρινέλας», του στοιχειού που στέκει στο Κάστρο της Πόλης και την «προστατεύει», ξετυλίγονται ιστορίες γνωστές αλλά και άγνωστες. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μικρούς και μεγάλους φίλους του Μουσείου, οι οποίοι μέσα από  ευρηματικές, πρωτότυπες αφηγήσεις όπου συμπλέκονται η μυθοπλασία με την πραγματικότητα, θα μεταφερθούν νοερά σε παλαιότερες εποχές, όταν οι άνθρωποι επινοούσαν «φοβέρες» για να διώξουν το φόβο.

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβληθεί ψηφιακό φωτογραφικό υλικό και ταινία μικρής διάρκειας  για τα δύο σύμβολα-στοιχειά. Επίσης θα εκτεθούν κατασκευές του εργαστηρίου συντήρησης του τμήματος Βυζαντινών της Εφορείας. Θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο για τους μικρούς μας φίλους, υπό την καθοδήγηση της ομάδας συντηρητών. Οι συμμετέχοντες, μέσα από την προσέγγιση των δύο προαναφερόμενων μύθων, θα επεξεργαστούν πήλινα πλακίδια και θα δημιουργήσουν το δικό τους «έργο τέχνης», εμπνευσμένο από τις απεικονίσεις της Μέδουσας και της Πατρινέλας.

Υπεύθυνος προγράμματος - επιμέλεια: Νίκος Βασιλάκης (αρχαιολόγος)
Αφήγηση: Άσπα Παπαδοπούλου (εκπαιδευτικός)
Υλοποίηση προγράμματος: Κώστας Ράλλης, Θανάσης Τζελετόπουλος (συντηρητές)
Κατασκευές: Βάλια Δημητρούλη (συντηρήτρια)
Παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού: Παυσανίας Θεοδωρακόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Τρύφωνας
Τρυφωνόπουλος (συντηρητές)
Βιωματικό εργαστήριο: Ζέτα Αποστολοπούλου, Κάτια Αντωνοπούλου, Κέλυ Κατσιγιάννη, Ρένα Σταυροπούλου
(συντηρήτριες)

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής. Τηλ. 2610-275070, 2610-276143

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

«Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών εκτός των τειχών του... συναντά τους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο κατάστημα κράτησης Αγίου Στεφάνου

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δημιουργικό εργαστήριο ψηφιδωτών και θεατρικών προσωπείων, εντάσσεται στη θεματική ενότητα του Μουσείου Ανθρώπινη Αλυσίδα για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και στην εκπαιδευτική δράση Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων της Κίνησης Διάζωμα.

Η φιλοσοφία του εγχειρήματος, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε άτομα που βιώνουν εγκλεισμό, στηρίζεται στη συνειδητοποίηση και υιοθέτηση της άποψης ότι όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά.

Ομάδα υλοποίησης: Γεωργία Μανωλοπούλου, Αλεξάνδρα Κωτσάκη, Θανάσης Θεμελής.
Ημέρα διεξαγωγής: Δευτέρα 15/5/2017 στο Σχολείο Β’ Ευκαιρίας Φυλακών Αγ. Στεφάνου. Ώρες διεξαγωγής: 9:00-12:00π.μ. Αριθμός κρατούμενων: 40. Τηλ.:
2613616178.


«Φωτογραφία και Μουσείο. Βλέπω, Καταγράφω, Βιώνω, Θυμάμαι»

Οι φωτογραφίες των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Λακκόπετρας, Άνω Αλισσού, Δρέπανου, Αρσακείου, Λουσικών, 3ου, 4ου, 25ου, 44ου, 46ου, 55ου θα εκτεθούν στο Μουσείο. Η φωτογραφία θα αποτελέσει μέσο μνήμης, αποτύπωσης και καταγραφής της εμπειρίας των μαθητών από τις επισκέψεις τους σε όλα τα μουσεία της πόλης, έπειτα από τη γνωριμία των μαθητικών ομάδων με επιλεγμένα εκθέματα και έχοντας ακολουθήσει συγκεκριμένες μουσειακές διαδρομές στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους επισκέψεων.

Εγκαίνια την Πέμπτη 18/5/2017, ώρα 19:00, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Δήμου Πατρέων.

Θα ακολουθήσει (ώρα 20:00) συναυλία στο χώρο του Μουσείου από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης».

Είσοδος ελεύθερη.

Ομάδα υλοποίησης: Γεωργία Μανωλοπούλου, Αλεξάνδρα Κωτσάκη, Θανάσης Θεμελής

Τηλ. 2613 616178, 08:00-15:00


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ - René Triebl και Walter H. Müller

Για πρώτη φορά το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας φιλοξενεί έκθεση καλλιτεχνών του εξωτερικού. Πρόκειται για ομάδα Αυστριακών φωτογράφων με επικεφαλής τους René Triebl και Walter H. Müller που αναδεικνύουν μια αισιόδοξη θέαση της ζωής μέσα από την ομορφιά και τη μαγεία της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την αισθητική αξία του κόσμου όπου ζούμε. Οι εικαστικές συνθέσεις πλαισιώνονται από ρήσεις στοχαστών σχετικές με τα παραπάνω νοήματα.


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ - Θαλασσινή Δούμα

Η έκθεση αποτελείται από τρεις ενότητες ασπρόμαυρων φωτογραφιών: “Dissolving Travellers”, “Move In” και “Lines”. Η πρώτη ενότητα δημιουργήθηκε στη Γροιλανδία, η δεύτερη σε υπόγεια φαράγγια της Αριζόνα, και η τρίτη στη Νέα Υόρκη. Η τριλογία αυτή είναι ένα πολυεπίπεδο ταξίδι ανάμεσα σε έρημα τοπία της φύσης και κτίρια της μεγαλούπολης και αναλύεται από τον ιστορικό και κριτικό τέχνης Lorenzo Canova.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, διοργανώνεται από την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Tελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2017

Τιμώμενο Μνημείο: το Ρωμαϊκό και Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Πάτρας - Πώς γινόταν η ύδρευση της πόλης κατά την αρχαιότητα;

Για την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με παράλληλη εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας υποδέχεται μαθητές και οικογένειες σε μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, περιπάτων, ξεναγήσεων και δημιουργικών εργαστηριών στον αρχαιολογικό χώρο του Υδραγωγείου στην Αρόη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Στο πλαίσιο της δράσης, στις 25-26/5/2017 θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, προβολή ψηφιακού υλικού και εικαστικά εργαστήρια στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών για μαθητές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης.

To πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν.
Ώρες διεξαγωγής: 09:00-11:00 & 11:00-13:00.
Αριθμός συμμετοχών: 30 άτομα.
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.
Τηλ. 2613 616176 (Λ. Κουτσουμπελίτη) και 2613 616178 (Γ. Μανωλοπούλου) 08:00-15:00

Ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης: Λίλα Κουτσουμπελίτη, Γεωργία Μανωλοπούλου, Θανάσης Θεμελής σε συνεργασία με τις κκ. Πένη Σακοβέλη και Ιωάννα Παπαϊωάννου του Τμήματος Περιβαλλοντικών Θεμάτων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης


ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Κυριακή 21/5/2017 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προσκαλεί τους μικρούς της φίλους στο Μουσείο, για να ακούσουν την ιστορία του Ερμεία, να ανακαλύψουν τους αστραγάλους του Μουσείου και να κατασκευάσουν με πηλό τους δικούς τους αστραγάλους.

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 7-10 χρονών. Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά. Ώρες διεξαγωγής: 11:00-12:30.
Υπεύθυνη σχεδιασμού & υλοποίησης: Αλεξία Μπαρδάκη.

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά και σε έναν συνοδό τους. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής την Παρασκευή 19/5/2017. Τηλ. 2610 275070 (εσωτ. 129) 9:00 –14:00.

Παίζουμε αστραγάλους;

Ο μικρός Ερμείας μεγάλωνε σε μια γειτονιά της αρχαίας Πάτρας. Αγαπούσε όλα τα παιχνίδια μα πιο πολύ του άρεσε να παίζει αστραγάλους. Όμως ήθελε πάντα να κερδίζει. Με κάθε τρόπο.

Όλα, λοιπόν, άρχισαν όταν ο Ερμείας έχασε το σακουλάκι με τους τυχερούς αστραγάλους.

Άραγε τι να συνέβη; Μήπως κάποιος τους έκλεψε;