Με την πραγματοποίηση της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του φεστιβάλ φωτογραφίας με τίτλο «Ημέρες Φωτογραφίας» που διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά η Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας Ηδίφως, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και το φωτογραφικό Τμήμα του Μουσείου Μπενάκη.

Με αφορμή την πραγματοποίηση των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης του Κώστα Μπαλάσκα με τίτλο «Φωτογραφικές Μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα, η οποία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος, ο πρόεδρος της φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «Ηδίφως» Γιάννης Μπακαλάκος και η υπεύθυνη Φωτογραφικού Τμήματος του Μουσείου Μπανάκη Γεωργία Ιμσιρίδου παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι ( Παρασκευή) 05/05/17)κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως «Πραγματοποιούμαι σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης του Κώστα Μπαλάφα, ενός σπουδαίου φωτογράφου, ο οποίος σαν επίκεντρο της προσωπικής και της φωτογραφικής ματιάς του είχε τον άνθρωπο και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει τον τόπο και τον κόσμο γύρο του. Είτε αυτό αφορά την καθημερινή ζωή , είτε αυτό αφορά τον εργάτη, τον αγρότη, προσφέροντάς μας ένα σημαντικό υλικό σε σχέση με την Ελλάδα του χθες και κορυφαίες στιγμές, με αναφορά πάντα τον άνθρωπο και τους αγώνες του, μιας και ο ίδιος έπαιξε σημαντικό ρόλο ως αντάρτης του ΕΛ.ΑΣ. και φυσικά ως φωτογράφος .

Δεν είναι τυχαίο - είπε ο κ. Θωμόπουλος - πως η ΔΕΗ του ζήτησε να φωτογραφίσει τα ακριβά μηχανήματα που είχε παραλάβει, αλλά αυτός όμως επέμενε πως ο άνθρωπος είναι αυτός που κινεί τα μηχανήματα, άρα αυτός είναι που πρέπει να φωτογραφηθεί. Γιατί παράγει τα πάντα και κινεί τα πάντα γύρο του.

Σε ότι φορά στη συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Ηδίφως, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού ανέφερε, πως για έκτη συνεχή χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία, μέσα από την οποία επιτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο, που επικεντρώνεται στον ερασιτεχνικό πολιτισμό και τη φωτογραφία, με έναν τρόπο που τον εξυψώνει και τον διαχέει στην τοπική κοινωνία ».


Από την πλευρά της η υπεύθυνη Φωτογραφικού Τμήματος του Μουσείου Μπενάκη Γεωργία Ιμσιρίδου αναφερόμενη στην έκθεση σημείωσε, «πως για έκτη συνεχόμενη χρονιά το Μουσείο Μπενάκη με το φωτογραφικό του τμήμα συνεργάζεται με τη φωτογραφική Λέσχη Ηδίφως και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων . Η εκπρόσωπος του φωτογραφικού Τμήματος από το Μουσείο Μπενάκη αναφερόμενη στην έκθεση του Κώστα Μπαλάφα με τίτλο “Φωτογραφικές Μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα“, η οποία φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας στο πλαίσιο των «Ημερών Φωτογραφίας», τόνισε πως ο φωτογράφος ήταν ένας πραγματικός ερασιτέχνης, δηλαδή εραστής της τέχνης και δεν δέχθηκε ποτέ να έχει κάποιο αφεντικό που θα του υποδείξει τι θα φωτογραφήσει ή να αμειφθεί από αυτόν , προσθέτοντας πως ο Μπαλάσκας πριν φωτογραφίσει ζούσε το χώρο, τους ανθρώπους την κίνηση μέσα σε αυτό. 
Σε ότι αφορά στο φωτογραφικό υλικό που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη ο Μπαλάσκας η κυρία Ιμσιρίδου τόνισε πως χάρη σε αυτό διασώζονται εικόνες, στιγμές, μνήμες από μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια». 

Ο πρόεδρος της φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «Ηδίφως» Γιάννης Μπακαλάκος από την πλευρά του ευχαρίστησε τόσο το Μουσείο Μπενάκη όσο και το Δήμο Πατρέων για την πολύτιμη στήριξη και την παραχώρηση των χώρων, αναφέροντας πως «μέσα από τις «Ημέρες Φωτογραφίας» το Ηδίφως δεν αποσκοπεί στο κέρδος ή στην προσωπική προβολή των μελών του, αλλά ανοίγει ένα παράθυρο προσέγγισης της φωτογραφίας από το ευρύ κοινό της περιοχής, καλώντας όλους να συμμετάσχουν στις δράσεις που περιλαμβάνουν αυτές, αρχής γενομένης από την έκθεση του Κώστα Μπαλάφα».