Μέσα στο φυσικό περιβάλλον, δίπλα στη θάλασσα, στον νέο χώρο του Νότιου Πάρκου της Πάτρας θα φιλοξενηθεί τελικά το Achaia FEST, το πρώτο μεγάλο Αχαϊκό Φεστιβάλ για τα Προϊόντα, τις Επιχειρήσεις, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, κατά το διάστημα 15-18 Ιουνίου.

Αξιοποιώντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο χώρος του Νότιου Πάρκου που αποτελεί μια ανάσα δροσιάς και αναψυχής για την Πάτρα, το πρώτο Αχαϊκό Φεστιβάλ θα αποτελέσει μια μεγάλη γιορτή που θα αναδείξει τους Θησαυρούς της Αχαΐας.

Η μετάθεση από την αρχική ημερομηνία (11-15 Μαΐου) και η αλλαγή του χώρου (αρχικώς είχε επιλεγεί η πλατεία Γεωργίου) κρίθηκαν αναγκαία από τους συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ (Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Επιμελητήριο Αχαΐας) μετά από συνεννόηση με τον Δήμο Πατρέων, για τους εξής λόγους:

1. Η λειτουργικά σωστή χωροθέτηση των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, που λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος Φορέων και Επιχειρήσεων αυξήθηκαν  κατά πολύ από τον αρχικό σχεδιασμό, απαίτησε την αναζήτηση επαρκούς χώρου που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ χωρίς να προκαλεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία γειτονικών καταστημάτων, όπως εν προκειμένω τα καταστήματα που λειτουργούν περιμετρικά της πλατείας Γεωργίου, τα οποία επ’ ουδενί λόγο θέλουμε να επιβαρύνουμε.

2. Υπήρξε σχετικό αίτημα παραγωγών και επιχειρήσεων, καθώς ο Μάιος λόγω έναρξης της θερινής σεζόν συνεπάγεται αυξημένες υποχρεώσεις παραγωγής και προώθησης των προϊόντων τους στην τουριστική αγορά και ως εκ τούτου εγείρει εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ.

3. Ανάλογο αίτημα υποβλήθηκε και από πολιτιστικούς Φορείς και Συλλόγους που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αλλά αρκετά μέλη τους είναι μαθητές που εκείνη την περίοδο δίνουν σχολικές εξετάσεις.

4. Εκδηλώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον επίσκεψης στο Φεστιβάλ από γκρουπ τουριστών που επισκέπτονται την Πάτρα μέσω του προγράμματος culture and shopping, η υλοποίηση του οποίου αρχίζει από τα τέλη Μαΐου.  Άλλωστε η  προβολή των προϊόντων και των πλεονεκτημάτων  της Αχαΐας σε επισκέπτες από το εξωτερικό αποτελεί βασική επιδίωξη του Achaia FEST.

Η διοργάνωση του πρώτου Αχαϊκού Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στα Προϊόντα, τις Επιχειρήσεις, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, έχει συναντήσει ήδη τη μεγάλη ανταπόκριση και την ένθερμη υποστήριξη πολλών Φορέων, Επιχειρήσεων και Παραγωγών της Αχαΐας.

Ενδεικτικό είναι ότι το Achaia FEST υποστηρίζουν με τη συμμετοχή τους και οι Δήμοι της Αχαΐας, ενώ ξεπερνούν, έως αυτή τη στιγμή,  τους 60 οι Φορείς, οι Παραγωγοί και οι Επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.