«Ξυπνά» η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τους παρόχους να προσφέρουν χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος σε σχέση με τη ΔΕΗ.

Ωστόσο η αλλαγή προμηθευτή χρειάζεται μελέτη, έτσι ώστε να κάνει κανείς την επιλογή που τον συμφέρει με βάση το «καταναλωτικό προφίλ» του, δηλαδή ανάλογα με το πόσες Κιλοβατώρες καταναλώνει, ποιες ώρες κ.λπ.

Με ποια διαδικασία αλλάζω Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας;

Σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε Προμηθευτή Ηλεκτρικού Ρεύματος και έχετε αποφασίσει με ποια εταιρεία επιθυμείτε να συνεργαστείτε για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η διαδικασία είναι η εξής:

1. Καταγγελία της Σύμβασης με τον τωρινό σας Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας

2. Υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας με την εταιρεία του νέου Προμηθευτή

3. Εξουσιοδότηση του νέου Προμηθευτή για κατάθεση της Δήλωσης Εκπροσώπησης Φορτίου για εσάς.

Σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τις σχετικές Οδηγίες της ΡΑΕ (15.02.2011 Ανακοίνωση της ΡΑΕ προς τους Καταναλωτές Ηλεκτρικής Ενέργειας σχετικά με την αλλαγή προμηθευτή), το οποίο είναι καταχωρημένο στη θέση Χρήσιμες Συμβουλές.

Για περισσότερες λεπτομέρειες επί των διαδικαστικών θεμάτων και των απαιτούμενων εντύπων θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον υποψήφιο Προμηθευτή που σας ενδιαφέρει.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την αλλαγή Προμηθευτή δεν περιλαμβάνει κανένα απολύτως κόστος για τον Πελάτη.

Κινδυνεύω να μείνω χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διαδικασία αλλαγής Προμηθευτή;

Σε περίπτωση αλλαγής Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, εξουσιοδοτείται ο νέος Προμηθευτής να καταθέσει στον αρμόδιο Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής τη Δήλωση Εκπροσώπησης Φορτίου για τον συμβαλλόμενο Πελάτη και να ζητήσει από το Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.), την καταγραφή της ένδειξης του μετρητή για την κατανάλωση του Πελάτη μέχρι την ημέρα έναρξης της προμήθειας από τον νέο Προμηθευτή.

Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να εκδοθεί εκκαθαριστικός λογαριασμός από τον προηγούμενο Προμηθευτή και να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης κατανάλωσης με τον νέο Προμηθευτή.

Κατά συνέπεια, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας αλλαγής Προμηθευτή δεν απαιτείται αποσύνδεση ή/και επανασύνδεση από το Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, παρά μόνο η επίσκεψη του εκπροσώπου του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής, στις εγκαταστάσεις του Πελάτη προκειμένου να καταγράψει την ένδειξη του μετρητή κατανάλωσης.

Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω αλλαγής Προμηθευτή.

Τι είναι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος;

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις ίσχυαν ανέκαθεν, αλλά η διακριτή εμφάνιση των ανωτέρω χρεώσεων στα έντυπα των λογαριασμών επιβλήθηκε από το 2011 για λόγους διαφάνειας και ορθής ενημέρωσης των καταναλωτών.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις διακρίνονται στις παρακάτω βασικές κατηγορίες:

α) στις χρεώσεις που αφορούν στη χρήση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και κατανέμονται σε όλους τους καταναλωτές, αποδίδονται δε στους Διαχειριστές του Συστήματος και του Δικτύου, προκειμένου να τα συντηρούν και να τα επεκτείνουν.

β) στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που εισπράττονται από τους Προμηθευτές, ώστε να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια: 1) στους κατοίκους των μη διασυνδεδεμένων νησιών στις ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο, 2) σε πολύτεκνες οικογένειες και σε ευάλωτους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (μακροχρόνια ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, κ.λπ.), σε τιμές σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα εκάστοτε ισχύοντα τιμολόγια.

γ) στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕTΜΕΑΡ) με το οποίο συνεισφέρουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ).

Υπογραμμίζεται ότι οι χρεώσεις αυτές εφαρμόζονται στον καταναλωτή ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν χρεώνονται με ΥΚΩ για την ημερήσια κατανάλωσή τους, οι καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Από τις χρεώσεις χρήσης συστήματος μεταφοράς και χρήσης δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας απαλλάσσονται οι Πελάτες που εντάσσονται σε αγροτικά τιμολόγια, οι νυχτερινές καταναλώσεις των Πελατών που εντάσσονται στα τιμολόγια Γ1Ν, Γ23 και Γ23Β, οι καταναλώσεις Πελατών χαμηλής τάσης με μετρητή φορτίου ζώνης που καταγράφονται στις προκαθορισμένες για τους μετρητές αυτούς ζώνες χαμηλού φορτίου, καθώς και οι νυχτερινές καταναλώσεις (11μμ-7πμ) των Πελατών χαμηλής τάσης με ωριαίο μετρητή.

Τι είναι οι «Χρεώσεις Προμήθειας»;

Oι ονομαζόμενες από τον Προμηθευτή σας «Χρεώσεις Προμήθειας» περιλαμβάνουν:

α) Χρέωση για το Μεταβατικό Μηχανισμό Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος,

β) Χρέωση για Επικουρικές Υπηρεσίες,

γ) Χρέωση για κάλυψη Μοναδιαίου κόστους Παραγωγής (ή του Μηχανισμού κάλυψης μεταβλητού κόστους), και

δ) Ρήτρα προσαρμογής της Οριακής τιμής Συστήματος,

αφορούν δε σε δαπάνες που υφίσταται ο Προμηθευτής κατά την άσκηση της δραστηριότητάς του, τις οποίες δικαιούται να ανακτήσει από τους Πελάτες του. Οι χρεώσεις αυτές δεν είναι ρυθμιζόμενες, δηλ. δεν καθορίζεται διοικητικά η μοναδιαία τιμή που επιβάλλεται στους Πελάτες και οι μοναδιαίες τιμές των εν λόγω χρεώσεων είναι πιθανόν να διαφέρουν ανά Προμηθευτή. Επιπροσθέτως, κάποιοι Προμηθευτές έχουν ενσωματώσει τις ανωτέρω χρεώσεις στη μοναδιαία τιμή της ανταγωνιστικής χρέωσης, ενώ κάποιοι άλλοι τις εμφανίζουν από την αρχή του 2011 ξεχωριστά στο λογαριασμό κατανάλωσης και κάποιοι τρίτοι Προμηθευτές έχουν επιλέξει συνδυασμό των ανωτέρω (δηλ. κάποιες χρεώσεις ενσωματώνονται στις ανταγωνιστικές και κάποιες άλλες εμφανίζονται χωριστά).

Οι χρεώσεις αυτές οφείλουν να αναλύονται στον επίσημο τιμοκατάλογο της εταιρείας.

Επεξηγήσεις:

- Χρέωση για το Μεταβατικό Μηχανισμό Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος (ΑΔΙ): αφορά σε κόστος Προμηθευτών με βάση το οποίο οφείλουν κατά την άσκηση της δραστηριότητάς τους να προσκομίζουν ικανοποιητικές μακροχρόνιες εγγυήσεις για την εξασφάλιση διαθεσιμότητας επαρκούς ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το Σύστημα. Για το σκοπό αυτό απαιτείται να προσκομίζουν εγγυήσεις διαθεσιμότητας επαρκούς ισχύος για κάθε Ώρα Κατανομής για την οποία εκπροσωπούν ολικά ή μερικά Μετρητή, σύμφωνα με τον «Πίνακα Αντιστοίχισης Μετρητών και Εκπροσώπων Φορτίου» που ισχύει για την ημέρα κατανομής. Με βάση τον ΑΠ Δ5/ΗΛ/Β/Φ.1.16/ΓΔΕ9384/οικ.22029 ορίζεται η συνολική αριθμητική τιμή του Μοναδιαίου Τιμήματος Πληρωμής ισχύος για το 2011.- Επικουρικές Υπηρεσίες: Αφορούν σε χρεώσεις οι οποίες αντισταθμίζουν τις πληρωμές που καταβάλλονται από τους Συμμετέχοντες και υπολογίζονται με βάση την ημερήσια πληρωμή ή χρέωση ενέργειας που αναλογεί σε κάθε συμμετέχοντα για την αντίστοιχη ημέρα κατανομής, λαμβάνοντας υπόψη την ενέργεια την οποία ο Συμμετέχων ενέχυσε ή απορρόφησε από το Σύστημα για κάθε περίοδο κατανομής της συγκεκριμένης Ημέρας κατανομής. Ανάλογα με την περίπτωση αφαιρούνται ή προστίθενται οι πιστώσεις και οι χρεώσεις που προκύπτουν από την εκκαθάριση του ΗΕΠ και την εκκαθάριση των αποκλίσεων και οι οποίες αντιστοιχούν στις παραπάνω πληρωμές. Στο λογαριασμό περιλαμβάνεται το καθαρό τίμημα που καταβάλλεται από το Διαχειριστή του Συστήματος προς διαχειριστές γειτονικών Συστημάτων ή στο πλαίσιο του Συστήματος Διασυνοριακού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.- Κάλυψη Μοναδιαίου Κόστους Παραγωγής: αφορά στον επιμερισμό του συνόλου των πρόσθετων αμοιβών των μονάδων παραγωγής οι οποίες εγχέουν Ενέργεια στο Σύστημα κατόπιν Εντολής Κατανομής και δικαιούνται την κάλυψη τουλάχιστον του Μεταβλητού τους Κόστους για κάθε Ημέρα Κατανομής.

Πως διαβάζω το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος;

Οι χρεώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνουν αναλυτικά τις καταναλώσεις (εκτιμώμενες ή καταγεγραμμένες) σε kWh, τη μοναδιαία τιμή χρέωσης σύμφωνα με το τιμολόγιο προμήθειας του καταναλωτή, καθώς και κάθε άλλη χρέωση προμήθειας στο πλαίσιο της Σύμβασης με τον Προμηθευτή. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις περιλαμβάνουν:

α. Χρέωση για τη χρήση του Συστήματος και για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Διαχειριστή του Συστήματος.

β. Χρέωση για τη χρήση του Δικτύου και για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του αρμοδίου Διαχειριστή του Δικτύου.

γ. Χρεώσεις για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

δ. Χρεώσεις για την παροχή Επικουρικών Υπηρεσιών, καθώς και λοιπές ρυθμιζόμενες χρεώσεις, εφόσον υπάρχουν δημοσιευμένες μοναδιαίες χρεώσεις που ισχύουν ανεξαρτήτως προμηθευτή.

ε. Τυχόν χρεώσεις για εκτέλεση εργασιών στην παροχή του Πελάτη.

στ. Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.

ζ. Λοιπές Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις, όπως αυτές καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

η. Χρεώσεις υπέρ Τρίτων (όπως ΕΡΤ, Δημοτικά Τέλη κλπ) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και αποδίδονται στους αρμόδιους φορείς.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να παρακολουθείτε:

1. την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (σε kWh) στο χώρο σας, ώστε να ελέγξετε την άσκηση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και να μπορέσετε να εντοπίσετε λάθη στην καταγραφή των ενδείξεων κατανάλωσης που ενδεχομένως παρουσιαστούν.

2. την ημερομηνία της «επόμενης καταμέτρησης» βάση της οποίας μπορείτε να επιβεβαιώσετε από την ανάγνωση του μετρητή σας (ρολόι), ότι οι ενδείξεις κατανάλωσης που αναγράφονται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό σας είναι ακριβείς.

Η συχνότητα έκδοσης λογαριασμών καθορίζεται ως όρος της Σύμβασης και πρέπει κατ’ ελάχιστο να συμπίπτει με τη συχνότητα καταμέτρησης από τον αρμόδιο Διαχειριστή για την κατηγορία πελατών στην οποία ανήκει ο Πελάτης (πχ 4 μήνες για τους οικιακούς καταναλωτές).

Τι είναι οι «έξυπνοι» μετρητές;

Ο έξυπνος μετρητής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή μέτρησης της κατανάλωσης με δυνατότητα επικοινωνίας με άλλες συσκευές.

Έχει τη δυνατότητα να μετρά άμεσα την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να μεταδίδει τις μετρήσεις στις βάσεις δεδομένων στο κέντρο διαχείρισης (EIS). Από κει καταλήγουν και πάλι στον πελάτη, ενημερώνοντας τον για την εκάστοτε κατανάλωσή του και το αντίστοιχο κόστος αυτής. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να έχει γνώση της πραγματικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, οι έξυπνοι μετρητές έχουν τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας, δηλαδή εκτός από την αποστολή δεδομένων, έχουν και τη δυνατότητα αποστολής και λήψης εντολών. Σε συνθήκες απελευθερωμένης αγοράς, οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους καταναλωτές μέσω μηνυμάτων πάνω στον Έξυπνο Μετρητή και να προσφέρουν μειωμένες χρεώσεις κιλοβατώρας ή να κάνουν προσφορές ώστε να καταρτίσουν ειδικά προγράμματα χρέωσης με βάση τις ώρες κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος αποτελούν ένα οικονομικό τρόπο για τη μέτρηση και παρακολούθηση της κατανάλωσης, που επιτρέπει την καλύτερη ρύθμιση της παραγωγής βασιζόμενη σε ημερήσια δεδομένα πραγματικού χρόνου (εξοικονόμηση ενέργειας και δαπανών-μικρότερες επενδύσεις στα δίκτυα διανομής).