Πολύ μικρό χαρακτήρισε τον κίνδυνο αφελληνισμού του ξενοδοχειακού κλάδου ο Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή τη λήξη της θητείας του.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αναφερόμενος στον δανεισμό των ξενοδοχείων τόνισε ότι η συνολική δανειακή έκθεσή τους ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ είναι "κόκκινα". Τονίστηκε μάλιστα ότι 600 εκατ. ευρώ από τα 3,6 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη ρυθμιστεί, αλλά δεν μπορούν να αποχαρακτηριστούν αν δεν παρέλθει διάστημα 12 μηνών από τη ρύθμιση. 

Εστιάζοντας στον συνολικό δανεισμό των μονάδων σημείωσε, ότι ο τουριστικός τομέας δεν είναι τόσο υπερδανεισμένος σε σχέση πάντα με τα 13 δισ. ευρώ ετησίων εσόδων του κλάδου, αλλά και τις προοπτικές που έχει για την εγχώρια οικονομία. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, υπολογίζεται, όπως είπε, ότι 1 δισ. ευρώ περίπου αντιστοιχεί σε 5 υπερδανεισμένες μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε συνάντηση του ΣΕΤΕ με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, κατά την οποία αποτυπώθηκε η θετική στάση των τραπεζών να επενδύσουν στον τουρισμό. Στον απολογισμό της εξαετούς θητείας του, ο κ. Ανδρεάδης στάθηκε στην αναγνώριση ότι πλέον ο τουρισμός αναγνωρίζεται από την κοινωνία ως ο πλέον ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι παρελθόν», όπως είπε, «προσεγγίσεις, όπως: Τα γκαρσόνια της Ευρώπης».