Σε «καυτό» θέμα έχει εξελιχθεί για την Πάτρα το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, με την δημοτική Αρχή να πρέπει να βρει μια λύση.

Στην Πάτρα υπάρχουν συνολικά 166 κεραίες κινητής τηλεφωνίας οι περισσότερες εκ των οποίων είναι παράνομες, δηλαδή, βρίσκονται σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε σχολεία ή σε παιδικές χαρές και δεν τηρούν τους όρους που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Πελετίδης, προχώρησε σε άμεση σύσκεψη για το θέμα, συγκαλώντας σε αυτή εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων, για να προχωρήσουν σε από κοινού δράσεις για το ζήτημα.

Η ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε από την σύσκεψη είναι ότι ο δήμος θα καλέσει μέσα στο επόμενο διάστημα, τον αρμόδιο φορέα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για να έρθει στην Πάτρα και να προχωρήσει σε μετρήσεις.

Οι άνθρωποι του Δημοκρίτου θα κάνουν ελέγχους και μετρήσεις για τους βαθμούς ακτινοβολίας που εκπέμπει η κάθε κεραία κινητής τηλεφωνίας. Οι μετρήσεις αυτές θα γίνουν με έξοδα του Δήμου.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις μετρήσεις και την ακτινοβολία που εκπέμπει η κάθε κεραία, ο Δήμος θα προχωρήσει στη συνέχεια στις αντίστοιχες ενέργειες, ξηλώνοντας τις κεραίες από τα σημεία που χρειάζεται.

Από τα σημεία, δηλαδή, που η ακτινοβολία τους θα είναι τέτοια, που θα θέτει σε κίνδυνο την ζωή και την  υγεία των πολιτών, σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις που θα έχουν προηγηθεί από τον Δημόκριτο.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι με βάση τις μετρήσεις αυτές οι κεραίες που θα ξηλωθούν στην Πάτρα θα είναι δεκάδες, όχι μόνο στην περιοχή της Αγυιάς όπου εκεί οι διαμαρτυρίες των κατοίκων είναι συνεχείς, αλλά και σε άλλα σημεία και γειτονιές της πόλης. Θυμίζουμε ότι κάτι παρόμοιο έγινε στην περιοχή των Ζαρουχλείκων, όπου οι κάτοικοι δικαιώθηκαν και κεραία κινητής τηλεφωνίας ξηλώθηκε.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τις άδειες για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν τις βγάζει καμία υπηρεσία του δήμου, αλλά εμπίπτει στις αρμοδιότητες ειδικής επιτροπής που υπάρχει στην Αθήνα, στο αντίστοιχο υπουργείο.

Η μόνη εμπλοκή του δήμου είναι οι άδειες που βγάζει η πολεοδομία για να… κτιστούν, είτε ως καμινάδες, είτε με την μορφή διαφόρων καμουφλαρισμάτων, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι αντιδράσεις των περίοικων και των κατοίκων.

Πλέον, όμως, εφόσον κατέβει ο Δημόκριτος στην Πάτρα, αναμένεται να ξηλωθούν πολλές από αυτές, δίνοντας έτσι μία λύση σε ένα ζήτημα που πλέον απασχολεί σχεδόν όλες τις γειτονιές της αχαϊκής πρωτεύουσας. Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί μέσα στις επόμενες μέρες και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εκεί θα παρθεί και επίσημα η απόφαση της σύσκεψης.