Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το ελληνικό ζήτημα.

Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά  «ελπίζω να είμαι σε θέση να ανακοινώσω τη συμφωνία πριν από το τέλος Μαΐου». Αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε ότι ο στόχος για δεκαετή πλεονάσματα ύψους 3,5% θα πρέπει να μειωθεί.

«Εργαζόμαστε διαρκώς, ώστε να βρίσκονται λύσεις για την Ελλάδα και την Ε.Ε.» έσπευσε να προσθέσει, σημειώνοντας ότι «έχουν επιτευχθεί πολλά κατά την πρώτη φάση του προγράμματος»,  με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Αναφερόμενος στα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος, επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό θα εφαρμοστούν το 2019, ενώ οι αντίστοιχες για το αφορολόγητο το 2020, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Κάνοντας ειδική μνεία στην αγορά εργασίας, έθεσε ως βασικό στόχο αφενός την προστασία των εργαζομένων με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αφετέρου την ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Τέλος, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις περί «σπατάλες χρημάτων σε ποτά και γυναίκες», διαμήνυσε ότι «δεν είχα καμία πρόθεση να προσβάλω κανέναν» και «να προκαλέσω νέες διχόνοιες».