Στο υπουργείο Υποδομών εναπόκειται πλέον το πότε θα πιστωθούν οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν απαλλοτριωθεί για τις ανάγκες της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ψαθόπυργος - Ρίο.

Η εκκρεμότητα αφορά περίπου το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να πιστωθεί στους λογαριασμούς 500 ιδιοκτητών ακινήτων από τον Άγιο Βασίλειο, το Ακταίο και το Ρίο, τα οποία έχουν απαλλοτριωθεί και δεσμευθεί εδώ και χρόνια και παρά τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας από το αρμόδιο δικαστήριο τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχουν δει ακόμα ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση.

Για τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα καμία επίσημη απάντηση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ωστόσο οι υποψίες στρέφονται στην επί μακρόν αναμονή της δεύτερης αξιολόγησης και στο «πάγωμα» πολλών οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως, στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ για να απαντήσουν σε επικριτικά σχόλια δικαιούχων, επισήμαναν σε όλους τους τόνους ότι από την πλευρά της εταιρείας έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διοικητικές ενέργειες που απαιτούνται, και το μόνο που μένει είναι η πίστωση ποσού 10 εκατ. ευρώ περίπου, που αντιστοιχεί στις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν.

Παραδέχθηκαν ότι το μέτρο της απαλλοτρίωσης είναι σκληρό για οποιονδήποτε ιδιοκτήτη, όμως δήλωσαν ότι τους αδικεί κατάφορα οποιαδήποτε καταγγελία περί εμπαιγμού των δικαιούχων, αφού όπως επισημαίνουν, προσπαθούν να τους εξυπηρετήσουν και να τους πληροφορήσουν για την πορεία των υποθέσεών τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Μάλιστα, όπως επισήμαναν τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων στους 500 δικαιούχους από την περιοχή, δεν συμφέρει ούτε την ίδια την εταιρεία, γιατί αν δεν δοθούν τα χρήματα, δεν θα μπορεί να ξεκινήσει το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής και ο ανάδοχος του έργου.